top of page
  • Marta Dušková

Je současný rodič sluhou svých dětí?

MĚLNÍK - Rodinné centrum Chloumek v Mělníku pořádá v úterý 29. září od 17 hodin přednášku s názvem Rodič není sluha. Přednáška Pavly Koucké se zabývá problémem dnešních dní. Rodiče často dělají osobní asistenty, a když děti vyrostou, jsou rodiče využívání jako osobní řidiči, hlavní sponzoři a podporovatelé i prostřednictvím financí.

To jistě nesvědčí ani rodičům a především dětem. Na přednášce se zájemci dozví, jaká jsou rizika, zda platí tvrzení, že práce šlechtí člověka a jaké by bylo optimální řešení pro všechny. Přednáška je určena rodičům, tak by měli dorazit bez dětí.

Tato aktivita v rámci projektu Kompetentní rodina v Mělníku je pořádána ve spolupráci s Rodinným centrem Kašpárek a byla podpořena z dotačního programu Rodina. Rodinné centrum Chloumek sídlí na adrese Trojická 2803 a program činností je zveřejněn na www.rcchloumek.cz.


Rezervaci na přednášku je možné provést na e-mailu program.rcchloumek@gmail.com .

Názor redaktorky

Přiznávám, že mě tahle přednáška svým názvem hodně zaujala, i když už se nacházím v jiné životní fázi. Jsem máma tří dospělých dětí a babička čtyř vnoučat, a tak si dovolím se k tomu malinko vyjádřit. Jistě, když jsou děti malé, je nutné je doprovázet na různé jejích aktivity či kroužky. Dnes je doba trochu jiná než doba, kdy jsem já vychovávala tři malé děti a pravděpodobně je nutné dělat osobní asistenty déle, než to bylo dříve. Ale pokud děti vychováváme trochu svobodně, necháme jim v určitých věcech od mala prostor na jejich vlastní názor, přinutíme je být zodpovědnými sami za sebe. A pak naopak oni nám v případě nutnosti dělají osobní řidiče, občas se sami od sebe stanou sponzory a podporovateli. U nás v rodině to tak je a takto vychovávají naše děti i své děti. A když přijedou vnoučata k nám, zapojují se do života, pomáhají při úklidu i vaření. Pak se možná v jejich dospělosti dožijete toho, čeho já, když necháte prostor a akceptujete jiný názor dítěte: mami, já bych ale strašně chtěla, aby si se mnou souhlasila.

7 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page