top of page
  • Marta Dušková

Ježíšek versus Santa Klaus

Nevím, jestli se mi to jen nezdá, ale jako kdyby se k nám v posledních letech vrátil zase Ježíšek, symbolika českých Vánoc. Jako kdyby ubylo Santa Klausů. Ta invaze těchto divných mužíků po revoluci mě docela iritovala. Samozřejmě každý podle svého gusta, jen mi přišlo, že náš Ježíšek byl úplně zapomenut a všude se to

o svátcích jen červenalo. Kam se člověk podíval, všude byl tento dovozový symbol Vánoc v obchodech, na domech, v reklamách. Ne, že by se to úplně změnilo, ale Ježíšek se vrátil zejména v podobě betlémů, které se po revoluci objevily v hojném počtu.


Kdysi Ježíška v Čechách vytlačil Děda Mráz. Ten převzal vládu nad Vánoci na spoustu let minimálně na veřejnosti a možná i v rodinách. Ovšem tenkrát to mělo objektivní příčiny, které šlo jen těžko ovlivnit vzhledem k tehdy vládnoucí garnituře, ale u nás doma nikdy nebyl.


Pro Santa Klause jsme se rozhodli svobodně. Ale někdy čeho je moc, toho je příliš.

A objektivně vzato, Ježíšek má oproti Santovi nesporné výhody. Je především tajemný, nikde ho nevidíte šplhat s pytlem na zádech do prvního patra, nejede na svítících sobech na střeše domů a nevítá vás v každém krámu. Zachovává tajemství a kouzlo Vánoc.

A to tajemno podle mého k Vánocům patří.

Naleznete jej jen v podobě miminka v betlémech a každý si jej může představovat podle své fantazie. Betlémy mám moc ráda.


K nám odjakživa přicházel jen Ježíšek, který přinášel ozdobený stromeček jako překvapení a nejen dárky. A pamatuji si jej i ze svého dětství, kdy nás taťka překvapoval nazdobeným vánočním stromečkem, ke kterému jsme směly až po Štědrovečerní večeři a dodnes si kouzlo toho okamžiku pamatuji. Tuhle tradici jsem coby náhradní Ježíšek převzala. Jen trochu v jiné podobě. Já jsem přinášela stromeček v noci před Štědrým dnem, aby byly děti ráno překvapené.


Přeji nám všem klidné a pohodové svátky vánoční ve zdraví, ať už k vám přijde Ježíšek či Santa Klaus.


P.S. Betlém na mé fotce jistě většina z vás pozná. Každý rok zdobí spolu s vánočním stromem mělnické náměstí Míru. Jen fotky jsou z roku 2017. Letos se mi nepovedlo se dostat tak blízko, pořád tam bylo hodně lidí.

56 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page