top of page
  • Marta Dušková

Ježíškova vnoučata přináší dvojí radost

Aktualizováno: 6. 12. 2021

Celonárodní projekt Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata vznikl v roce 2016. Do projektu se zapojuje téměř devět stovek domovů pro seniory, ústavů sociální péče a sociálních služeb. Senioři píší přání Ježíškovi a ze seznamu přání, který je zveřejněn, si zájemci mohou vybrat přání podle svých možností a udělat radost seniorovi i sobě. O velkém zájmu svědčí rozebraná přání během pár dnů po vyhlášení nového ročníku.

Do projektu se zapojil i Domov pro seniory Červený mlýn ve Všestudech a nádherná stavba z roku 1792 okouzlí na první pohled. Byla postavena ve veltruském zámeckém parku původně jako jednopatrová budova v gotickém slohu, která sloužila jako funkční mlýn a zároveň jako salonek k odpočinku panstva. Za druhé světové války sloužil mlýn jako sídlo Hitlerjugend a po roce 1948 byl upraven na domov důchodců.


O Ježíškových vnoučatech, a nejen o nich jsem si povídala s Nicole Pokornou, aktivizační pracovnicí domova, která o tomto projektu hodně ví a má jej ve své gesci v rámci domova.


„Do projektu Ježíškova vnoučata jsme se nezapojili letos poprvé. Jsem tady sice rok, ale už vloni jsem se zapojila. I dřív projekt fungoval. Myslím, že hned po vyhlášení projektu Českým rozhlasem se zapojil i náš domov pro seniory. Letos jsme měli přání psaných Ježíškovi okolo 20. Snažím se, aby byla přání hodně individuální, snažím se vypíchnout taková přání, která by za to stála. Mám na to asi víc času než ve větších domovech, takže se tomu hodně věnuji. Přání jsou různorodá, například paní chtěla jet vyhlídkovým letem, i jsem se bála, jestli jí to někdo splní a do týdne to přání bylo pryč. Vloni jsme měli tady pána, který se chtěl projet na koni, další přání jsou vstupy do botanické zahrady, do ZOO, různé výlety na zámky, nejedná se jen o balíčky hmotné, ale i zážitky. Je úžasné, že se lidé takto zapojují. V domově je 47 klientů a já snažím se vybrat ty, kteří to podle mě potřebují“, vysvětluje Nicole Pokorná.


Paní Hana je z kosmetického balíčku, který právě převzala, nadšená a nezastírá velkou radost.


„Každý rok je oslovuji dopředu, aby si mohli přání rozmyslet. Paní Hana o tom věděla dva, tři dny předem. Lidé jsou tady ale hodně skromní, málokdy si řeknou o nějakou drahou věc, až když do nich trochu poťukávám, tak pak teprve si vzpomenou, co by se jim líbilo, nebo třeba měli kdysi nějakého koníčka. Máme tady paní, která ráda plete, tak se každý rok objednává pro ni balíček a ona na oplátku zase pošle svoje výrobky“, doplňuje aktivizační pracovnice.


Paní Haně je 81 let a na svůj věk vypadá moc pěkně a moc jí to sluší. Nikole Pokorná potvrzuje, že jí to sluší pořád, a přesto se nechce nikdy fotit a prozrazuje: „Paní Hano, vždyť tady za Vámi chodí i chlapy“.


„Ano, chodí, jsme taková trojka“, potvrzuje paní Hana. „Venku na zahradě máme lavičku, ta je naše“.


„Jeden z nich je velký matematik a pořád počítá a je úžasný. Počítá třeba kolikrát v daném čase oběhne země slunce. A za mnou přijde s kalkulačkou a začne mi diktovat čísla a řekne: výsledek mi neříkej. Pak se ptá, tak co, jak jsem to spočítal? No správně. Je prostě úžasný“, vypráví Nicole Pokorná a je na ní vidět radost z práce, která určitě není lehká.


Projekt Ježíškova vnoučata přinášejí radost seniorům, kteří jsou sami bez rodiny a vánoční svátky jsou pro ně možná i smutný čas. Splnit jim přání přinese radost nejen jim, ale i dárcům.


Pokud chcete udělat dobrý skutek a nadělit radost, přání si můžete ještě vybrat na Ježíškova vnoučata (rozhlas.cz).

44 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page