top of page
  • Marta Dušková

Kam zmizeli slušní lidé?

Kyberšikana, nadávky, urážky na sítích, zdá se, rostou geometrickou řadou a netýká se to jen veřejně aktivních osob, i když těch především a v první řadě jsou to většinou ženy.

Kam zmizeli slušní lidé? Pravděpodobně odcházejí kvůli těmto nepochopitelným hejtům, které už v některých případech přesahují všechny hranice a měly by být trestné či aspoň pokutovány.


V Čechách jsou diskuse na internetu a sociálních sítích často plné nadávek a osobních urážek, pakliže dojdou argumenty, a není je možné nějak postihnout, protože takový český zákon není.


Například v Japonsku považují kyberšikanu za natolik závažnou, že je možné za ni jít i do vězení. Minulý týden byl tady odhlasován zákon, který bude výrazně přísněji postihovat urážky na internetu. Nově se zvýší horní hranice trestu až na jednoleté odnětí svobody a pokutu do výše 300 tisíc jenů, což je 51500 Kč. Dosud to bylo 30denní vězení a pokuta 1000 jenů (1700 Kč).


O jednom odstrašujícím příkladu informovala organizace HateFree Culture prostřednictvím článku na webu Heroin „Ty kozo namyšlená.“ Urážky a nadávky ve veřejném prostoru si nenechme líbit, důvody jsou jasné | Heroine.cz. Článek popisuje urážky a nadávky, které jsou pro normálního člověka nepochopitelné.


Proč ty nenávistné a agresivní reakce? Pokud se někomu nelíbí něčí práce, je možné ji kritizovat slušným způsobem. Tenhle způsob komunikace vytlačuje z veřejného prostoru slušné lidi, a pokud se vytratí z kyberprostoru normální lidská slušnost, mohli by tam zůstat jen lidé s psychopatickými rysy.


Názor redaktorky

Dle mého názoru urážky a nadávky potřebují používat lidé s malým sebevědomím, s chudým vlastním životem a absencí osobního života. Možná plni závisti a nenávisti, nevím k čemu. Slušný člověk to jen těžko pochopí. Myslím si, že takové jednání špiní právě samotné autory, i když jejich snaha je jiná. Neumím se vůbec vžít do takových lidí a nepochopím nikdy jejich chování. Vlastně ani nechci. Dokud však nebudeme brát takové jednání vážně, nezmění se vůbec nic. Navíc tohle jednání považuji za naprosto zbabělé, i když autoři mají jistě naprosto jiný pocit. Anonymita virtuálního světa jim umožňuje toto nenávistné jednání. Myslím, že ve skutečném světě nemají odvahu vyjádřit svůj názor.

Myslím, že s nenávistným a nepochopitelným komentářem v nějaké podobě se někdy pravděpodobně setkal každý z nás. Já je mažu a nereaguju, protože na to právě autor čeká, zájem jej živí. Ohánět se v tomhle případě svobodou slova je scestné. Svoboda slova neznamená, že můžeme urážet a nadávat lidem kolem sebe.

"Navíc moje svoboda končí tam, kde začíná ta tvoje."

Ilustrační foto zdroj Zprávy pro všechny

26 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page