top of page
  • Marta Dušková

Kde hledat pomoc při obavách a nejistotě spojené s pandemií

Nemůžete za blízkými domů, do nemocnice nebo k poskytovateli služeb a potřebujete podporu, pomoc a útěchu stejně jako ti, které nemůžete navštívit.

Hospitalizace v nemocnicích či pobyt v zařízeních sociální péče mění zásadně životy i v běžné situaci. Ovšem situace vyvolaná pandemii je podstatně složitější.

V současné době jsou odděleny rodiny, příbuzní, přátelé, ale pokud právě oni zůstávají třeba v posledních týdnech či dokonce dnech jejich života sami a my je nemůžeme doprovázet a držet za ruku, chybí nám všem psychická podpora. Ta může přispět i k uzdravení anebo vyrovnání se s umíráním a samotnou smrtí.

Rada pro duchovní péči ve zdravotnictví a nemocniční kaplani nabízí pomoc všem, kteří žijí v nejistotě a obavách spojených s pandemií. V multidisciplinárním týmu jsou zastoupeni psychologové nebo nemocniční kaplani. Nemocniční kaplani slouží všem pacientům bez rozdílu vyznání. A mnohdy jsou oporou i pro personál nemocnic nebo pro příbuzné hospitalizovaných pacientů. V některých nemocnicích jsou k dispozici i kaple.

Zvláště nyní, kdy nemáme sami přístup do zdravotnických a sociálních zařízení, je můžeme požádat o návštěvu nemocného. Zdravotní pracovníci přes veškerou svou snahu nemohou plně podporovat všechny nemocné, protože energie ani času není nazbyt.

Podrobné informace a i odkazy, kam se obrátit o pomoc, jsou zveřejněny na stránkách Ministerstva zdravotnictví ČR na www.mzcr.cz/kaplan-pomoc-koronavirus/

25 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page