top of page
  • Marta Dušková

Kdo bude mít od ledna 2023 automaticky datovou schránku?

Automaticky od 1. 1. 2023 bude zřízena datová schránka všem živnostníkům OSVČ a nepodnikajícím právnickým osobám, například některé spolky. Přihlašovací údaje každý obdrží v dopise.

Prostřednictvím datové schránky bude stát, tedy státní instituce komunikovat s vlastníkem schránky a stejně tak vlastník bude komunikovat. Do schránky budou chodit informace z katastru, komunikace ohledně pokut, soudní rozhodnutí či výpisy z různých rejstříků, stejně tak bude moci komunikovat vlastník, žádat o výpis z rejstříku trestů, podat daňové přiznání a další.

Z portálu datových schránek je možné si nechat zasílat upozornění na email nebo formou sms, kde bude uvedeno, kdo a proč píše. Takto žádná datová zpráva neuteče a do schránky bude možné nahlédnout jen v případě nějaké příchozí zprávy a nebude nutné ji pořád kontrolovat.


Veškeré informace, jak funguje datová schránka, jak se přihlásit a odpovědi na otázky jsou zveřejněny na odkaze Chci založit datovou schránku (gov.cz).


Původně měla začít platit od začátku příštího roku i povinnost používat datové schránky pro občany, které bylo schváleno loni jako součást zákona.





37 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page