top of page
  • Marta Dušková

Knihou roku se stala kniha Gott. Československý příběh

Na slavnostním večeru na Nové scéně Národního divadla v Praze v pondělí 11. dubna byli vyhlášeni vítězové letošního ročníku cen za literaturu Magnesia Litera 2022.

Knihou roku se stala kniha Pavla Klusáka Gott. Československý příběh. Kniha získala i cenu Vítěz Aktuálně.cz Litera za publicistiku v roce 2022. Není to klasická biografie české popové hvězdy, autor zasadil Karla Gotta do širších souvislostí politických a kulturních dějin.



Na úvodním skupinovém fotu vítězů letošního ročníku je zleva Tereza Dobiášová, která získala DILIA Literu za debut roku za román Tajemství, Martin Mikeš, syn Vladimíra Mikeše, který za sbírku Odkud to přichází? získal Moleskine Literu za poezii, Jan Žďátek, vítěz kategorie Litera za naučnou literaturu s knihou Ohroženi hmyzem?, Pavel Tomeš, který s knihou Až na ten konec dobrý zvítězil ve čtenářském hlasování Kosmas Ceny čtenářů, Marka Míková, autorka knihy Kabát a kabelka (Litera za knihu pro děti a mládež), za ní spolueditoři knihy Lipnická bible (Litera za nakladatelský čin) Lucie Doležalová a Karel Pacovský, Pavel Klusák jehož kniha Gott. Československý příběh se stala knihou roku a ovládla i kategorii Aktuálně.cz Litera za publicistiku, překladatelka Michala Benešová (Litera za překladovou knihu za překlad románu Jacka Dukaje Led), Stanislav Biler (Palmknihy Litera za prózu za román Destrukce), Kateřina Panou (Magnesia blog roku za blog Řecké štěstí) a nakladatel Lipnické bible Ladislav Langpaul. Foto Jakub Hněvkovský.



Letos se uskutečnil dvacátý ročník knižních cen Magnesia Litera. Ceny Magnesia Litera jsou udělovány nejlepším knihám uplynulého roku v jedenácti kategoriích, které zahrnují ceny Litera za nakladatelský čin, Litera za naučnou literaturu, Aktuálně.cz Litera za publicistiku, Litera za překladovou knihu, Dilia Litera za debut roku, Litera za knihu pro děti a mládež, Moleskine Litera za poezii, Palmknihy Litera za prózu, Magnesia Litera – Kniha roku, Kosmas cena čtenářů, Cena Magnesia Blog roku.


Podrobné informace k cenám za literaturu jsou zveřejněny na Magnesia Litera - Oceňujeme a propagujeme kvalitní literaturu (magnesia-litera.cz).

4 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page