top of page
  • Marta Dušková

Knihovnu čeká výměna oken i nová fasáda

Dnes si povídám o nových prostorách knihovny, o výstavách a životě s ředitelkou Městské knihovny Mělník s Hanou Lumpeovou.

Paní ředitelko, když vidím ty nádherné velké prostory, tak se mi tahle otázka zdá zbytečná, ale přece se ptám. Jak jste si zvykli na nové prostředí? Vila Karola měla přece jen svoje kouzlo, genius loci, tak se ptám, zda se vám nestýská? Tady toho ducha či nezapomenutelnou atmosféru budete muset teprve vytvořit.

Víte, jak se říká, na dobré si člověk zvykne rychle. Já jsem tady fakt nadšená. Já jsem si myslela, že se mi bude po vile Karole stýskat. Ale tady ten prostor je úžasný, a nejen na knihy. Doteď jsme nerozjížděli žádné velké aktivity či akce, protože to ani v nouzovém stavu nešlo, ale na září již počítáme s besedami, s výstavami apod.


Ten krásný prostor k tomu přímo vybízí.

Ano už jsme tady měli výstavu fotografií z Kokořínska a teď je to výstava biblioboxů. Koncem srpna instalujeme výstavu Zachuchleno, takže tady bude další pohyb, tak si myslím, že to zabydlíme a toho ducha či atmosféru sem dostaneme.


Měli jste tady už i dámský klub, což by ve vile Karole asi nešlo.

Ano, zrovna jsem to chtěla říct, když se koukám na ta křesílka. A dámy si to chválili, přesně říkaly, že na tohle by v Karole nebyl vůbec prostor. Bylo to příjemné komorní setkání.


Takže nápady se hrnou. Teď nově vznikl před knihovnou na náměstí Karla IV. Žlutý ostrov, který slouží k poslechu audioknih. Máte pocit, že by to ještě něco chtělo? Něčím to oživit. Ono tam tedy toho prostoru moc není.

Je to pořád zatím jenom provizorní nápad. Náměstí Karla IV. se bude snad rekonstruovat, takže žádné velké úpravy ani zatím možné nejsou. Vycházíme jenom z toho, co máme k dispozici a začátkem září plánujeme čtenářský maraton, který by byl při dobrém počasí právě na Žlutém ostrově. Oslovili jsme nějaké školy s dotazem, zda se chtějí zapojit, a mohou vyčíst své škole nějakou částku na tábory či něco podobného.


Při maratonu se bude číst z jedné knihy?

Ne nebude, právě každý si vybere svoji oblíbenou knihu, nebude to jako kdysi, když jsme četli 24 hodin Harryho Pottera, bude to volnější a počítáme i s tím, že bychom pozvali nějaké spisovatele, aby uspořádali autorské čtení. Každý den by tedy nebylo jen čtení veřejnosti, ale zapojili by se i spisovatelé.


Teď aktuálně plánujete bibliobox viz výstava návrhů. Kde by asi měl stát?

Někde v prostoru náměstí, ale protože se tam budou odkládat knihy, které budeme muset odnášet, tak chceme, aby to bylo co nejblíž knihovně. Ideálně mezi sloupy, které podpírají první patro, a pak by na to mohlo navázat i řešení fasády.



Plánuje se nová fasáda? Je pravda, že je krásný vnitřní prostor, ale zvenku to nevypadá nic moc.

Teď právě řešíme výměnu oken a v dohledné době se bude řešit i nová fasáda a i střecha, protože není moc odizolovaná, a tak nás to hodně hřeje. Takže se počítá, že se barák dá celý do pořádku.


Zvýšil se počet čtenářů v novém prostředí?

No, statistiku nemám spočítanou, ale protože jsme začali půjčovat eknihy právě i kvůli lockdownu, umožnili registraci online, tak se registrovali i lidé, kteří věděli, že osobně se k nám nedostanou, ale budou si chtít stahovat eknihy. Myslím si, že se počet čtenářů ještě zvedne. Způsobila to rozšířená nabídka, protože stačí se zaregistrovat online a hned je možné knihy stahovat z našeho katalogu. Je tam sice omezená doba vracení jako u běžných knih na měsíc, ty se dají prodloužit, ale ekniha ne, ta se po měsíci vymaže, ale zájem je.


Jak jste zvládali nouzový stav v knihovně? Je pravda, že do části vám zasáhlo stěhování, takže jste ten čas využili.

Ano, využili jsme jej na stěhování, a pak jsme v prosinci otevřeli a za týden zase zavřeli. Ale my jsme využili ten čas na konečné úpravy, řadili jsme si knihy a řešili jsme knížky do skladu, takže jsme nezaháleli. Pak jsme udělali aspoň rozvážku knih pro seniory a měli jsme taky otevřeno výdejní okénko. Celou dobu jsme tedy neměli úplně zavřeno, ale samozřejmě provoz byl omezený jako všude jinde. A když jsme pak otevřeli, tak byl slabší provoz, protože lidé se hned nehrnuli, báli se nákazy.


Jak Vy jste zvládala s rodinou nouzový stav?

Nějak výrazně jsme to doma nepocítili, nikdo nebyl nemocný, zvládali jsme a spoustu lidí na tom bylo daleko daleko hůř.


Paní ředitelko, moc děkuji za rozhovor a přeji hodně krásných akcí a výstav, hodně kreativních nápadů a hodně čtenářů.



112 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page