top of page
  • Marta Dušková

Konec papírových dálničních známek se nezadržitelně blíží

Ministerstvo dopravy ČR vydalo informaci o nových elektronických dálničních známkách. Končí papírové dálniční známky a s tím i škrábání z čelního skla auta. Prodej elektronických známek začíná už v prosinci a bližší informace jsou k dispozici na www.mdcr.cz a na www.edalnice.cz, kde také bude v prosinci spuštěn hlavní prodejní kanál prostřednictvím e-shopu.


Dálniční elektronickou známku bude možné zakoupit online, v síti obchodních míst či prostřednictvím samoobslužných kiosků. Dobrou zprávou je, že její cen zůstává stejná jako dosud. Na elektronické známky se přejde přesně 1. ledna 2021 a e-shop bude spuštěn o měsíc dřív. K dispozici budou stejné druhy jako nyní, tedy roční, třicetidenní a desetidenní. Roční za 1 500 Kč, měsíční 440 Kč a desetidenní 310 Kč.

Výhodou je mimo jiné, že již si řidiči nemusí kupovat roční dálniční známku na konci ledna na poslední chvíli. Systém umožní nákup s devadesátidenním předstihem a začátek platnosti půjde nastavit podle toho, kdy se řidič rozhodne dálnici využít.

O konci platnosti dálniční známky přijde upozornění textovou zprávou.

„Elektronická dálniční známka se od té klasické neliší jen způsobem prodeje a tím, že už nebude třeba nic vylepovat na auto a pak složitě seškrabovat starou ze skla. Roční známka bude platná 365 dní a půjde ji koupit kdykoliv během roku,“ říká ministr dopravy Karel Havlíček.

Nové dálniční známky budou platit na 1024 kilometrech zpoplatněných komunikací. Rok 2020 je po pětadvaceti letech posledním, kdy je možné využít klasické papírové dálniční kupóny. Státní fond dopravní infrastruktury ve spolupráci s Ministerstvem dopravy spouští od začátku roku 2021 systém elektronické dálniční známky. Systém je založen na principu ověřování platnosti podle SPZ vozidla.

85 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page