top of page
  • Marta Dušková

Konečnou podobu podmínek pro provoz zahrádek restaurací schválila vláda v pátek

Na mimořádném zasedání vlády v pátek 14. května byly specifikovány podmínky, za kterých budou moci lidé využívat od pondělí 17. května zahrádky restaurací.



Podmínky vstupu na zahrádku

Podle mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví bude zákazník oprávěn vstoupit na zahrádku restaurace v případě předložení dokladu o očkování, o prodělání covid-19 nebo o testování podle stanovených pravidel. Kontrolu oprávnění ke vstupu bude zákazník předkládat případné kontrole hygieniky nebo policisty. Provozovatelé restaurací nebudou zákazníky kontrolovat.


Posedět na restauračních zahrádkách budou moci lidé, kteří v posledních sedmi dnech podstoupili profesionálně provedený PCR test nebo nejdéle před 72 hodinami antigenní test. Platné bude potvrzení zaměstnavatele o podrobení se testu v práci, dále čestné prohlášení, respektive čestné prohlášení zákonného zástupce o podstoupení testu ve škole. Schválený antigenní test určený pro samotestování bude možné provést i na místě.


Na zahrádkách budou muset být mezi stoly rozestupy alespoň 1,5 metru a stejná vzdálenost by měla být i od okolí, například od chodníku. U stolu budou moci sedět nejvýše čtyři lidé, pokud to nebudou členové jedné domácnosti.


Internetové připojení

Z konečného znění opatření byl vypuštěn zákaz provozovatelům zahrádek poskytovat internetové připojení. Zrušení tohoto zákazu se týká i velkých obchodních center, kde dosud zákaz platil.


Další informace z jednání vlády:

1) Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman odstoupil z funkce.

2) Slovensko se po týdnu vrací na mapě cestovatele do červených zemí s vysokou mírou rizika. Z nejhorší kategorie do červené se přesune Francie.

3) Lidé, kteří mají aspoň 22 dní po první dávce očkování, se budou moci bez karantény a nutnosti testu vracet ze zemí se střední a vysokou mírou rizika.


Plné znění tiskové zprávy ze 14. května je zveřejněno ZDE.

116 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page