top of page
  • Marta Dušková

Koupací sezóna sice začala, nicméně na koupání to zatím nevypadá

Koupací sezóna je oficiálně stanovena na období 30. května do 1. září, ale zatím na koupání moc není vzhledem k celkem nízkým teplotám. Kvalita koupacích vod je už sledována a hodnocení kvality vody již bylo poprvé provedeno ke dni 30. května.

Podle provedených laboratorních analýz byla kvalita vody ze všech odebraných lokalit vyhodnocena jako vhodná ke koupání kromě koupací oblasti VN Orlík – Podskalí a voda je zde klasifikována stupněm 4, tedy voda nevhodná ke koupání, protože obsahuje zvýšené množství sinice a chlorofylu.

Aktuální měření ke dni 7. června: byla na některých hojně navštěvovaných lokalitách zaznamenána zhoršená kvalita vody (oranžový symbol, kdy je doporučeno citlivým osobám se po vykoupání osprchovat) – jedná se například o Máchovo jezero v Libereckém kraji nebo vodní nádrž Orlík ve Středočeském kraji, kde byl zaznamenán zvýšený výskyt sinic.

Aktuální kvalitu koupacích vod zveřejňují na svých webových stránkách krajské hygienické stanice. Hodnocení kvality koupacích vod je v mapovém zobrazení zveřejňováno na webu Koupací vody (koupacivody.cz). Aktuální stav koupacích vod se souhrnným hodnocení kvality vody zveřejňuje během koupací sezóny každý pátek Ministerstvo zdravotnictví na webu  Koupání v přírodě – Ministerstvo zdravotnictví (gov.cz).

Tak příprava na koupací sezónu už proběhla a teď už jen to krásné a teplé počasí.

11 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page