top of page
  • Marta Dušková

Které památky se letos otevřou v rámci Dnů evropského dědictví v mělnickém regionu?

Dny evropského dědictví (EHD) každoročně tradičně v září otevírají brány památek, bezpočtu budov, objektů a prostor a mezi nimi i památky, které nejsou běžně veřejnosti přístupné. EHD jsou významnou kulturní a poznávací společenskou akcí, jejímž cílem je posílit historické povědomí a vnímání národního kulturního dědictví.


Téma Dnů evropského dědictví 2022 je Udržitelné památky a v České republice se uskuteční v termínu od 10. do 18. září a národní zahájení proběhne v Chebu 9. -10. září 2022.


Podrobné informace o EHD a přihlášených památkách, které je možné letos navštívit, jsou zveřejněny na Dny evropského dědictví - Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska (historickasidla.cz).


Registrovat památky a akce v rámci letošních Dnů evropského dědictví je možné do konce srpna, první uzávěrka byla 30. června.



Dosud přihlášené památky z mělnického regionu:

Středočeský kraj

Mělník

Památka je přístupná zdarma

Volný vstup do vlastivědné expozice muzea.…


Středočeský kraj

Liběchov

Památka je přístupná zdarma

Jako součást programu Dnů evropského dědictví bude v kostele od 17:00 hod. sloužena mše sv. (s nedělní platností); před a…


Středočeský kraj

Liběchov

Památka je přístupná zdarma

Komentované prohlídky: v sobotu 10. 9. od 13:30 hod., od 14:00 hod., od 14:30 hod., 15:30 hod. (prohlídka pro rodiny s dětmi).…


Středočeský kraj

Liběchov

Památka je přístupná zdarma

Komentované prohlídky, výstava Křížová cesta v Liběchově; v hrobce v suterénu kaple prezentace postupně vznikajícího pietního místa.…


Středočeský kraj

Mělník

Památka je přístupná zdarma

Komentované prohlídky kostela, přilehlého parku (býv. hřbitova) a exteriérové výstavy o Janu Jindřichovi Lucemburském (* 1322 na Mělníku). V historickém jádru…


Středočeský kraj

Liběchov

Památka je přístupná zdarma

V sobotu 10. 9. komentované prohlídky od 10:00, 11:00 a 12:00 hod. V neděli jedna prohlídka zámku (od 11:30 hod.)…


Slovo redaktorky

Do redakce nám dorazila informace o velké akci v Dolních Beřkovicích, která v době psaní tohoto článku zatím není zapsána v seznamu akcí a otevřených památek. Během srpna zveřejníme podrobné informace k akci.

Zatím jen malá upoutávka z tiskové zprávy:

„V rámci oslav letošního ročníku EHD proběhne v obci Dolní Beřkovice o víkendu 9. až 11. září a ve středu 14. září 2022 velká a kvalitně připravená akce s názvem V zámku a v podzámčí, která bude tematicky věnována historii dolnobeřkovické větve šlechtického rodu Lobkowiczů“.



74 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page