top of page
  • Marta Dušková

Kultura za humny v prostoru z 19. století

VYSOKÁ U MĚLNÍKA - Znáte Farmstudio ve Vysoké u Mělníka? Já jsem na tento projekt náhodou narazila před pár dny a objevila jsem jej až po jejich akci Svatováclavské slavnosti.

V unikátním prostoru bývalého zemědělského statku z počátku 19. století vznikl nový projekt kulturního centra Farmstudio. Farmstudio, místo nevšední kultury. No, jak jsem se dočetla na stránkách www.farmstudio.cz , není to vlastně nový projekt, byl založen už v roce 2014.

Jela jsem si prostory prohlédnout bez pozvání, abych nasála atmosféru místa. Před odjezdem jsem si načetla informace z webu, jiné nemám. Miluju prostory dýchající minulostí, které někdo zachrání od chátrání a vdechne jim nový život a nový smysl. Již se tady pořádaly výstavy fotografií a maleb, festivaly a jiné akce, které mi unikly. Tak jsem aspoň nasála atmosféru prostoru. A snad mi příští akce už neuniknou. Ovšem měla jsem předpokládat, že se jedná o soukromý pozemek, a tedy bude zavřeno. Nicméně jsem fotila přes plot a místo se mi moc líbilo. Informace z webu sdělují, že se statek rekonstruuje svépomocí, bez dotací či jiné pomoci bez veřejných prostředků.


Ve Vysoké jsem před pár lety navštívila Dům řemesel Arcadis, který vznikl rovněž rekonstrukcí statku a proměnil se ve výtvarné centrum se stylovou kavárnou a vinárnou. Pořádají se tady výstavy, ale můžete i tvořit ve výtvarných dílnách, jako je keramická, ovčí babička, která učí práci s vlnou a je možné vyzkoušet i předení na kolovratu či tkaní na malém stávku. Dílnu výtvarnou či fotografickou není nutné nějak zvlášť představovat a papírová dílna nabízí recyklaci papíru a můžete si zkusit vyrobit i ruční papír. Kultura není jen prioritou měst.


Názor redaktorky

Při mojí návštěvě byla v galerii v Domě řemesel výtvarná výstava. Vystoupáme po schodech a saháme na kliku. Jak to, že je zavřeno? Dole na vchodových dveřích nic nebylo. Tenkrát mě zaujala a pobavila cedule na dveřích: Klíč od galerie vám zapůjčí v cukrárně. Tento vzkaz napsaný na pomačkaném papíru psaný rukou do prostředí naprosto zapadal a někdo s estetickým cítěním si vyhrál. Galerie se nachází v prostorách starého špejcharu a už samotný prostor je krásný, dýchá minulostí.

17 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page