top of page
  • Marta Dušková

Léky dětem do rukou nepatří, to jistě ví každý, ale…

Ale nehody se stávají i přes veškerou opatrnost dospělých. Je lépe vědět předem, jak v takové situaci, která je noční můrou pravděpodobně každého rodiče, reagovat.

Státní ústav pro kontrolu léčiv sestavil několik důležitých rad, jak správně postupovat:

1) Zjistit druh, množství léčiv a čas, kdy došlo k jejich požití.

2) Kontaktovat Toxikologické informační středisko (TIS) Všeobecná fakultní nemocnice v Praze - VFN (tel. 224 91 92 93 nebo 224 91 54 02), které poskytuje konzultace k možnému ohrožení zdraví a pokyny první pomoci i následného postupu.

3) Bez porady s TIS nebo lékařem nevyvolávejte zvracení. V mnoha případech to není vůbec nutné a někdy může taková snaha dokonce dítě ohrozit víc než samotné požití léku. Pokud má dítě zbytky léků v puse, je třeba je vyplivnout nebo vybrat.

4) Bez porady s lékařem nepodávat žádné nápoje.

5) Pokud se u dítěte začínají projevovat příznaky otravy (porucha vědomí a chování), zavolejte záchranku a kontrolujte stav vědomí až do jejího příjezdu.

V domácí lékárničce se také vyplatí mít aspoň jedno balení aktivního uhlí pro případ, že by ho Toxikologické informační středisko doporučilo dítěti podat. Otravě léky u dětí se však dá předcházet dodržováním několika jednoduchých pravidel.


Otravě léky se dá předcházet, přesto v loňském roce řešilo Toxikologické informační středisko celkem 4 504 případů, které souvisely s otravou dětí léky. U dospělých to bylo 4 225 případů.

Jak k otravě dochází?

SUKL: „K většině otrav dochází doma a je možné jim předcházet správným zacházením s léky. Nejde jen o umístění lékárničky, pozor si dávejte i u léků, které berete pravidelně a než lék někam odložíte, ujistěte se, že se k němu děti nedostanou.

K otravě léky může dojít i omylem rodiče. Léky uchovávejte v původním obalu, tak si vždy budete moci zkontrolovat správné dávkování. Unavení rodiče často dětem podávají léky i v noci, proto je dobré dát si k nim papírek a psát si na něj čas, kdy byl lék podán naposledy, při další dávce si budete jistí, že ji nepodáváte moc brzo.

U dětí od 11 let bohužel narůstají i případy pokusů o sebevraždu.

Pokud dojde k předávkování léky, ihned se obraťte na Toxikologické informační středisko (224 91 92 93 nebo 224 91 54 02), které poskytuje konzultace k možnému ohrožení zdraví nebo pokyny první pomoci a následného postupu“.

Jak předcházet tomuto nebezpečí?

Doporučení SUKL:

1) Léky je nutné uchovávat mimo dosah dětí. Nezapomínejme ani na ty v nočním stolku nebo v kabelce.

2) Léky by neměly být skladovány společně s potravinami, měly by zůstat v původním obalu a tablety uvnitř blistrů. Pokud by došlo k otravě, je možné rychle zjistit, o jaké léčivo šlo.

3) Nikdy o lécích před dětmi nemluvme jako o bonbónech nebo sladkostech.

4) Léky vždy dávkujme dle doporučení lékaře nebo farmaceuta, čteme příbalovou informaci.


K otravám léky u dětí dochází nejčastěji doma, stát se to ale může třeba i na návštěvě. Co si pak počít? Ihned volat na Toxikologické informační středisko (224 91 92 93 / 224 91 54 02), kde vám poradí, jak postupovat.




7 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page