top of page
  • Marta Dušková

Má svoji tradici, přesto je dnes opomíjen

Den 28. října patřil tradičně v České republice Dni učitelů již od roku 1955. Den byl stanoven na den narození Jana Ámose Komenského, učitele národa a patrona českého školství a oslavoval práci a poslání učitelů. Den učitelů je právě dnes.


Na Den učitelů se v poslední době zapomíná a možná je to i z důvodu, že od roku 1994 je z rozhodnutí UNESCO stanoven za Světový den učitelů 5. říjen. Ani jeden z těchto dnů není v České republice zařazen mezi významné dny.


Ocenit a připomenout práci pedagogů a učitelů je důležité obzvlášť v této složité době, kdy učit na dálku je mnohem těžší, než když jsou děti v lavicích. Příprava na výuku je jiná, příprava studijních materiálů je pravděpodobně těžší a trvá déle. Péče o žáky a studenty stojí větší úsilí, a i pravděpodobně více času než v běžné výuce. Těžší je i udržet pozornost menších dětí nejen v základních školách, ale i při online výuce mateřských škol.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy tradičně právě na Den učitelů uděluje nejlepším učitelům a pedagogům medaile MŠMT. Slavnostní předávání medailí bylo z důvodu epidemiologických opatření proti šíření viru COVID-19 letos odloženo a nový termín bude stanoven v závislosti na aktuální situaci.


Názor redaktorky

Učitelé si zaslouží respekt i uznání, i když ne na každého učitele vzpomínají či budou vzpomínat děti a rodiče v dobrém, jak už to v životě bývá. Společnost si obecně práce učitelů příliš neváží a není respektována, i když jsou to právě oni, kdo ovlivňují budoucnost společnosti.

Ale zdá se mi, že někteří rodiče přehazují dnes své povinnosti a výchovu dětí na školu. Výchova dětí k respektu a úctě nejen k učitelům začíná v rodině, a pokud se nám výchova nedaří, škola už to nenapraví.

Všichni voláme po svobodě, ale je zajímavé, že pokud se to týká školy, klidně se svojí svobody k výchově dětí chceme vzdát a přehodit to na školu. Svoboda znamená nejen práva, ale i povinnosti.

A vychováváme příkladem, naše děti jsou naším obrazem.

24 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page