top of page
  • Marta Dušková

Mělník v proměnách času

Mělník v proměnách času je druhé společné dílo autorů Karla Lojky a Martina Klihavce, první byla kniha Mělník na starých fotografiích. Mělník v proměnách času obsahuje srovnávací fotografie před 130, 100, 50 lety a dnes.

Archiv Karla Lojky

„Jistě není to nové téma, už to mají jiná města. Ale mě tohle napadlo už před 40 lety, kdy jsem v Praze viděl výstavu srovnávacích fotografií Letem českým světem. Už tenkrát jsem si říkal, že něco takového by si zasloužil Mělník. Ale nepovedlo se mi myšlenku dotáhnout, nebyl internet a získat staré pohlednice bylo nemožné“, prozrazuje Karel Lojka.


V současné době je komunikace díky sociálním sítím snadná a před rokem a půl se Karel Lojka spolu s Martinem Klihavcem rozhodli začít na tématu pracovat. „Jen jsem si nemyslel, že to bude taková práce. Neuvědomil jsem si, že je všude přerostlá vegetace, k některým objektům se člověk nedostane a nebude moci zachytit objekt ze stejné pozice a stejného úhlu“, podotýká Karel Lojka.

Archiv Karla Lojky

Autoři pečlivě studovali staré pohlednice či fotografie a zjišťovali, v kterém období a v jakém čase byl objekt či prostor focen a pak došlo k focení stejných míst. Některé objekty musel Karel Lojka vynechat, protože místa se proměnila k nepoznání. Někdy bylo nutné focení zkoušet z různých úhlů, čekat na správné světlo.


„Do textů, které většinou upravoval Martin Klihavec, jsem se snažil napsat historii objektu či domu, kdo tam v minulosti bydlel, ale ne vždy se mi povedlo informace získat“, vysvětluje Karel Lojka.

Archiv Karla Lojky

První společná kniha Mělník na starých fotografiích vyšla díky Martinu Klihavcovi. „K vytvoření první knihy mě přiměl můj kamarád Martin. Mě vůbec nenapadlo vydávat knihu. Na druhé knize už jsme se dohodli společně a jsem rád, že je na světě“, dodává se smíchem Karel Lojka.


Kniha vyjde začátkem listopadu. Slavnostní křest knihy se vzhledem k současné situaci neuskuteční, ale autogramiáda je naplánována na 12. listopad v obřadní síni mělnické radnice. S určitými omezeními. Maximální počet přítomných je deset a s rouškami.


Názor redaktorky

Oba autory knihy znám osobně a setkání s nimi je obohacující. Karel Lojka se zabývá dlouhodobě historií Mělnicka a proslul časosběrnými fotografiemi mizejících objektů, pořizováním srovnávacích snímků a jejich publikací na sociálních sítích. Za svoji kulturní činnost a společenskou odpovědnost získal v loňském roce ocenění čestné občanství Mělníka a zároveň se stal držitelem Ceny hejtmanky Středočeského kraje pro rok 2019. Martin Klihavec je nejen mělnický kronikář, ale stojí v čele Mělnického osvětového a okrašlovacího spolku, zpřístupňuje pro veřejnost mělnické podzemí a je znám návrhy vystřihovánek mělnických pamětihodností.

286 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page