top of page
  • Marta Dušková

Mateřství je krásné, ale přináší i těžké chvíle aneb další tabu

Téma, o kterém se otevřeně nemluví, téma, které je pořád víceméně tabu. Ženy v těhotenství a po porodu zažívají psychosociální stress, kdo to nezažil, jen těžko uvěří. To je možná důvod, proč se o tom veřejně moc nemluví.

Národní ústav duševního zdraví se věnuje duševnímu zdraví v rámci svých projektů. Jedním z projektů je Perinatal. Perinatální období z psychického pohledu je doba od počátku těhotenství do jednoho roku dítěte. U maminek se objevují ve zvýšené míře psychické potíže, o kterých nehovoří, protože mají dojem, že jsou jediné, kdo situaci nezvládají. Předpokládají, že se jim děje něco ojedinělého a nepatřičného.


V České republice zatím neexistuje systematická péče o ženy s psychickými problémy v těhotenství nebo po porodu, jako je známá například z Velké Británie či Austrálie.

Projekt Národního ústavu duševního zdraví probíhá již ve 20 vybraných gynekologických ordinacích ve třech krajích – v Praze, ve Středočeském a Olomouckém kraji, kde je poskytována prvotní pomoc a poté napojují ženy na další odbornou péči.


Až 75 % žen nevyhledává v případě psychických potíží žádnou pomoc a po dlouhé měsíce strádají a bojí se svěřit se svými pocity. Včasná pomoc může ušetřit stovky hodin trápení, které může matka věnovat dětem pro jejich zdárný duševní vývoj. Psychická pohoda maminky je nepostradatelná pro správný duševní vývoj dítěte.


Nejčastější mateřské psychické obtíže zahrnují úzkost, vtíravé myšlenky, ztráta radosti, vyčerpanost, pochyby. Je nutné vyhledat včas pomoc.


Kde vyhledat pomoc a veškeré informace k projektu Národního ústavu duševního zdraví jsou k dispozici tady Pomáháme ženám, které zažívají psychosociální stres v těhotenství nebo po porodu | Perinatal.


Informace k dalším projektům NUDZ, kam patří například prevence sebevražd, jsou zveřejněny na webových stránkách www.nudz.cz — Národní ústav duševního zdraví.

Problematikou se zabývá i nezisková organizace https://www.usmevmamy.cz.


Slovo redaktorky

Musím říct, že jako matka tří dnes už dospělých dětí rozumím tématu, o kterém píšu, velmi dobře. Prožila jsem tři těhotenství a tři porody. A psychické problémy mě potkaly velmi neočekávaně po třetím porodu, kdy s tím naprosto nepočítáte. Proč jsem měla úzkost a pochyby? Už jsem zkušenosti měla, věděla jsem jak na to, panebože bylo to moje třetí dítě. Ale to prostě neovlivníte, nemůžete si přikázat, mozek prostě funguje trochu jinak. Naštěstí to u mě trvalo jen v šestinedělí. Psychické problémy žen nejsou tedy jen výsadou prvorodiček. Vyhledejte pomoc, která se nabízí. Nejste v tom sami.

73 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page