top of page
  • Marta Dušková

Maximální denní příjem soli by měla být jedna čajová lžička

Světová zdravotnická organizace WHO doporučuje denní příjem 5 gramů soli, což odpovídá jedné čajové lžičce. Češi solí třikrát víc, než by měli a snědí až 15 gramů denně.

Podle mnoha odborných studií bylo zjištěno, že nadměrná konzumace soli způsobuje zvýšení krevního tlaku, navíc vede k pocitu žízně a děti to řeší velmi často pitím slazených nápoj.


Nárůst obezity u dětí se připisuje především nadměrnému příjmu cukru, ale souvisí i s příjmem příliš slaných jídel viz větší žízeň, která je většinou zaháněna sladkými nápoji. Závažné komplikace vyvolané vysokou konzumací soli se projevuje zpravidla až v dospělosti, ale někteří rodiče zadělávají na problémy dětí ještě před jejich narozením.


„Snížení příjmu soli má nejen pozitivní vliv na zdraví, ale také významný ekonomický přínos z odvrácených nemocí a úmrtí. Prostředky investované do prevence nadměrného konzumu soli jsou nákladově vysoce efektivní," doplňuje i ekonomický pohled na věc doc. MUDr. Jaroslav Kříž za Společnost hygieny a komunitní medicíny ČLS JEP.


23 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page