top of page
  • Mína Hartmanová

Mekuc: Divadlo, které rozmotává tragický propletenec školství

Aktualizováno: 11. 9. 2020

MĚLNÍK – Září bude v Mělnickém kulturním centru doslova nabité výstavami, hereckým koncertem nebo scénickým čtením. Na své si přijdou milovníci starého dobrého Semaforu, který baví už desítky let a Jitka Čvančarová se představí na prknech jako egyptská femme fatale. A jestě ke všemu s Chinaski.

Novou kulturní sezónu zahájil swingový večer. V úterý pak byla zahájena putovní výstava Česká divadelní fotografie 1859–2017. Jedná se o výběr z reprezentativní výstavy o historii divadelní fotografie v českých zemích, která se konala na jaře 2018 v pražském Obecním domě. Výstava obsahuje exponáty od úplně prvního doloženého snímku z divadelního prostředí z roku 1859 až po zástupce současné tvorby. Vedle renomovaných ateliérů 19. a začátku 20. století jsou zde zastoupeny významné osobnosti české divadelní fotografie jako Zdeněk Tmej, Karel Ludvík, Václav Chochola, Jaroslav Krejčí, Bohdan Holomíček, Viktor Kronbauer a mnoho dalších. Výstavu Institutu umění – Divadelního ústavu doplní fotografie z historie mělnického divadelního spolku Vojan a soubor fotografií Mirka Páska připomínající mělnické divadelní události posledních let. Výstava potrvá do 30. října.


Už dnes přivezou do Masarykova kulturního domu členky divadla SpoluHra Vilma Cibulková a Kateřina Kaira Hrachovcová, resp. Betka Stanková, komorní drama Johnny Adams v režii Petra Strnada Gedeonův uzel. Hra pomocí očistného dialogu dvou téměř protikladných žen, matky a učitelky jejího syna, který byl dočasně vyloučen ze školy, rozmotává složitý a tragický propletenec současného školství, výchovy, mateřské lásky, šikany a nepochopené geniality.


Herecký koncert dvou výjimečných divadelních osobností zraňuje a dojímá, ale zároveň přináší smysluplné hlubší poselství.

V akčním scénickém čtení LiStOVáNí v pondělí 14. září přiblíží Lukáš Hejlík divákům knihu Jérôma Colina Bitevní pole, román o lásce mezi rodiči a dětmi v rodině, kde jsou emoce vyhrocené jako na bitevním poli. Puberta je těžké období pro děti i jejich rodiče. Manželský pár, který nesnesitelné chování patnáctiletého syna přivedlo na pokraj nervového zhroucení, si klade otázku: Co jsme udělali špatně? Škola pomocnou ruku nepodá, otce přemohou psychické problémy, matka se zoufale snaží vzniklý požár uhasit…


V úterý 15. září v Masarykově kulturním domě zazní nesmrtelné hity z představení pražské scény, která baví diváky už neuvěřitelných 60 let. Jiří Suchý & Jitka Molavcová & Orchestr divadla Semafor pod vedením Jiřího Svobody přenesou posluchače do zlaté éry Semaforu. V programu zazní všechny nejznámější melodie jako Pramínek vlasů, Klokočí, Blues pro tebe, Lípa zelená či Marnivá sestřenice.


V úterý 29. září se mělnickému publiku představí Symfonický orchestr Dalibora Havlíčka, moderní symfonický orchestr, který svou věrnou a působivou interpretací hluboce oslovuje posluchače všech věkových kategorií. Žánrově je repertoár orchestru rozsáhlý. Skládá se ze slavných a oblíbených hudebních děl, a tak si orchestr během poměrně krátké doby získal své vděčné posluchače. Orchestr má ve svém repertoáru jak klasickou, tak muzikálovou i filmovou hudbu, v MKD zazní mimo jiné melodie z filmu Rocky, populárního seriálu Hra o trůny, špionážní filmové série Mission: Impossible a westernu Tenkrát na Západě či soundtracky dobrodružných filmů Indiana Jones, Sedm statečných, Poslední Mohykán a Vinnetou. Nebudou chybět ani melodie z filmů Pearl Harbor nebo Piráti z Karibiku, jejichž autorem je jeden z nejvyhledávanějších skladatelů současnosti, Hans Zimmer. Malé diváky zase jistě potěší melodie z filmové série o Harrym Potterovi nebo z animované série Madagascar.

Na své si přijdou také milovníci prvního a patrně i nejznámějšího českého filmového muzikálu z roku 1964 Starci na chmelu.


Skvělá Jitka Čvančarová jako slavná starověká femme fatale a frontman kapely Chinaski, zpěvák a kytarista Michal Malátný, v trojroli osudových mužů jejího života představí ve středu 30. září v komedii Kleopatra divadla La Fabrika netradiční pohled na legendární příběh v kulisách, v nichž se prolíná starý Egypt s moderní dobou. Písně Michala Malátného v podání obou interpretů podtrhují originalitu představení.


Názor redaktorky Míny:

Představa dvojice nebo vlastně čtveřice Kleopatry Jitky Čvančarové a jejích osudových mužů třikrát Michala Malátného mě velmi pobavila. Když se k tomu přidá netradiční pojetí La Fabriky s písničkami "Chinaski tipu", může jistě vzniknout pěkný propadák a nebo naopak neuvěřitelné divadelní představení, nad kterým bude divák dlouho přemýšlet. Nic mezitím podle mého názoru nepřichází v úvahu. Já osobně si hned teď běžím koupit lístky, protože u toho musím být.

23 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page