top of page
  • Marta Dušková

Mezinárodní den za omezení přírodních katastrof

MĚLNICKO - Že nevíte, co to vůbec je? Nejste sami. Existuje několik desítek mezinárodních a světových dní a některé jsou známé, některé méně a pak jsou takové, o kterých většina z nás nemá ani tušení.

Zdroj: TV Nova

Mezinárodní den za omezení přírodních katastrof patří mezi ty, o jejichž existenci jsem neměla tušení. Letos den připadá na 13. října, což je právě dnes, a v pravdě musím přiznat, že nevím, jak se dá přispět k omezení katastrof, které řídí příroda. Svátek vyhlásila OSN již v roce 1989 a připomíná se od roku 1990.


Možnosti, jak omezit přírodní katastrofy a předcházet jim, jsou podle mě značně omezené.

Možná máme už možnost některé katastrofy předvídat – jako hurikány, tsunami či zemětřesení, povodně a možná můžeme svým konáním i ulehčit životnímu prostředí. Ovšem přímá souvislost, že znečistění prostředí způsobuje změnu klimatu, není dosud prokázána stoprocentně.


Tento den nám připomíná, že možná můžeme zmírňovat některé katastrofy. Jako příklad uvedu povodně. Nezabráníme jejich vzniku, protože neporučíme větru, dešti, ale můžeme upravit vodní toky, stavět protipovodňové zábrany, a naopak nestavět domy v povodňových oblastech.

Zdroj: TV Nova

Dnes jistě máme na programu daleko všednější a úplně jiné starosti, nicméně Mezinárodní den za omezení přírodních katastrof tady jednou je a stojí za povšimnutí a třeba i k zamyšlení nad tím, jak člověk může svým chováním ovlivňovat, tedy spíše omezovat přírodní katastrofy. Přece jen možnosti, jak předcházet katastrofám, jsou značně omezené.


A protože v tento den slaví svátek zároveň všechny Renáty a Renaty, tak vše nejlepší k svátku.

32 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page