top of page
  • Marta Dušková

Milli Janatková zakončila koncert státní hymnou

Prostor před Masarykovým kulturním domem v Mělníku patřil v úterý 2. června koncertu Milli Janatková Solo. Mělnická rodačka přinesla jako vždy divákům nevšední krásný hudební zážitek.


V interaktivním představení představila autorka písně ze svých projektů Hluboko a Klid, prosím! Svoje písně, které vycházejí z nejstarších českých hudebních památek, doplňuje na koncertech improvizací pomocí performativního "hlasu v pohybu" a loop station, na který přímo před diváky Milli Janatková nahrává vícehlasy a rytmy a umocňuje tak zážitek ze zpěvu a hudby.



"Není jednoduché vystupovat po osmi měsících na živo a pod širým nebem. Ale bavilo mě to hodně. Bylo příjemné vystupovat na Mělníku, v mém rodišti, potkat známé a kamarády", sděluje Milli Janatková.


Závěr koncertu patřil překvapivě české hymně a byl to nádherný zážitek: "Hymna měla v Mělníku premiéru, ještě nikdy jsem ji nehrála před lidmi. Premiéra - státní hymna ve vícehlasech na přání diváka bez přípravy".


Milli Janatková připravovala svoji aranži české hymny na březnový online festival v Indii na základě žádosti pořadatelů festivalu.


"Další prosba ze strany pořadatelů vedle zaslání aktuální fotografie v národním kroji se týkala zaslání mé verze české hymny, což byla pro mě obrovská výzva. Našla jsem nejnovější oficiální nahrávky klasického zpracování pod taktovkou pana dirigenta Jiřího Bělohlávka a odhodlávala jsem se (podobně jako u našich nejstarších písní, které jsem zpracovala pro album Hluboko) k tomu, jestli si vůbec můžu dovolit zpracovat státní hymnu. Zjistila jsem, že pokud je hymna upravená s úctou a zachová se melodie a text, je zpracování otevřené. Nahrála jsem tedy verzi ve vícehlasech, což byl hodně zajímavý proces. Putovala do Indie, a až budu mít další kus odvahy, sdílím ji i s českými posluchači. Úctu a respekt jsem cítila silně, a nebylo jednoduché vyrovnat se s takovým symbolem, který vyjadřuje i naši povahu, historii, se kterou se musíme sami v sobě vyrovnat", prozradila umělkyně v dřívějším rozhovoru v magazínu Kanál eM na téma indického festivalu.


Na úterním koncertu Milli Janatková odvahu sdílet hymnu veřejně našla na přání diváků a právě hymna zakončila úžasný koncert.

173 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page