top of page
  • Marta Dušková

Mimořádná doba přináší mimořádné psychické nároky aneb Kompas duševního zdraví

Nový web Opatruj se přináší spolehlivé a vědecky ověřené informace.

Mimořádná doba přináší mimořádné psychické nároky, kdy je nutné posilovat psychickou odolnost, pečovat o své duševní zdraví a pomáhat sobě i ostatním. Na pomoc přichází nový web Opatruj se, který vyvinuli odborníci z Národního ústavu duševního zdraví za odborného přispění dalších organizací jako Ministerstva zdravotnictví, psychologický pracovišť Ministerstva vnitra a dalších.


Duševní zdraví je důležitou součástí celkového zdraví člověka. V souvislosti se současnou mimořádnou situací pociťuje mnoho lidí mimořádné psychické nároky. Tíživé důsledky současné situace není možné změnit, ale je možné zlepšit způsob, jakým na ně reagovat a jaký dopad mají na psychiku.


Web Opatruj se https://www.opatruj.se/ přináší informace založené na výzkumech, jak posilovat psychickou odolnost a jak pečovat o duševní zdraví. Web obsahuje on-line testy na úzkost, depresi a další, sekci Duševní zdraví či sekci Péče o sebe. Ne méně důležitá je sekce s názvem Pomoc, kde je možné poznat, zda už je vhodné vyhledat odbornou pomoc, jak se v takových situacích zachovat, či na koho se obrátit o pomoc.


K dispozici je i video s názvem Kompas duševního zdraví - Zjisti, kde se nacházíš.

Citace z webu Opatruj se:


„Ať už se podle kompasu nacházíte kdekoliv, v kontextu duševního zdraví je za každých okolností možné směřovat na východ, tedy k optimálnímu well-beingu. Mnoho lidí po celém světě absolvovalo cestu z míst, kdy byli “psychicky na dně”, a třeba se i pokusili si ublížit, ale dnes žijí šťastný a naplněný život, cítí se a fungují dobře. Další lidé na sobě museli pracovat, aby změnili své prožívání, cítění a myšlení, a tím zlepšili svoji kvalitu života. Zvládnete to taky. Možná budete překvapeni, jak velké změny mohou někdy přinést i docela malé věci – např. dodržování pravidel zdravého spánku.“



Duševní zdraví není jen opakem duševní nemoci. Proto je možné přirovnat ho k oblasti na mapě, která je rozdělena dvěma osami. Čtyři základní směry a čtyři oblasti nám tak naznačují, že duševní zdraví je dynamické a může mít různé podoby.

12 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page