top of page
  • Marta Dušková

Mluvčí hasičského záchranného sboru ČR informuje, jak se ochránit v případě nebezpečí

Město Veltrusy zveřejnilo důležité informace mluvčí hasičského záchranného sboru ČR Pavly Koubkové k ochraně v případě nebezpečí. Plné znění tiskové zprávy je zveřejněno na Otázka ochrany obyvatelstva, varování a ukrytí - Hasičský záchranný sbor České republiky (hzscr.cz)


"V případě hrozby se ukryjte v nejbližší budově!"

Zůstaňte v klidu

Vážení občané, vyzýváme vás ke klidu, nešíření matoucích informací a zpráv, a k nevyvolávání paniky. V tuto chvíli není zřejmé, že by měla situace na Ukrajině eskalovat směrem k reálnému ohrožení České republiky jadernou hrozbou.


Varování sirénou

V případě jakékoliv hrozby nebo vzniku mimořádné události velkého rozsahu je primární provést varování a informování obyvatel prostřednictvím sirén. To jsou ty, které každou první středu v měsíci všichni slyšíme v rámci jejich zkoušky. Signál pro „všeobecnou výstrahu“ je však odlišný. Tento signál je vyhlašován kolísavým tónem sirény po dobu 140 vteřin a může zaznít třikrát po sobě ve zhruba tříminutových intervalech. Podstatné je, že bezprostředně po tomto signálu následuje mluvená informace upřesňující, o jaký druh nebezpečí jde a jak se mají lidé zachovat.


Po zaznění sirény...

Správný postup po zaznění sirény je se co nejrychleji ukrýt v nejbližší budově, resp. provést nezbytná opatření podle druhu hrozby – např. zavření a zalepení oken a dveří, nebo ukrytí ve sklepních prostorách či naopak ve vyšších patrech, atd., a sledovat zprávy v televizi, rozhlasu nebo na internetu. Jedná se tak o formu takzvaného improvizovaného ukrytí a improvizované ochrany za využití ochranných vlastností staveb. Tento způsob ochrany je mezinárodně uznáván za nejefektivnější a nejrychlejší. Typickými příklady jsou sklepy, metro nebo tunely.


Tlakově odolné úkryty na území České republiky

Stálé tlakově odolné úkryty byly budovány po druhé světové válce, zejména v době „studené války“, pro účely ochrany před globálním jaderným konfliktem, je ovšem takřka nemožné zajistit přesun obyvatel do těchto úkrytů. Úkryty navíc nejsou udržované.


Pavla Jakoubková tisková mluvčí Ministerstvo vnitra – generální ředitelství HZS ČR pavla.jakoubkova@grh.izscr.cz

101 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page