top of page
  • Marta Dušková

Mufloni v muzeu a tip na podzimní procházky

MĚLNÍK - Regionální muzeum Mělník chce být i v době nouzového stavu alespoň virtuálně spojeno se svými návštěvníky a prostřednictvím sociální sítě Facebook informuje krátkými zprávami, co se v muzeu děje nového. Například do muzejního depozitáře přibyli mufloni, kteří na Mělnicku už zdomácněli, přestože to není v Čechách původní druh. Zvláště na Kokořínsku je možné pozorovat mufloni ve velkých stádech, a tak nesmí chybět ani v muzeu.


Jednou ze stálých expozic Regionálního muzea Mělník je Skalní obydlí Lhotka, které je zpřístupněno od roku 2009 veřejnosti s ukázkou původního bydlení a hospodaření ve skalním bytě a malou ukázkou zemědělské techniky.


Skalní obydlí je sice již zavřeno, nicméně okolní kokořínská příroda i na podzim ještě láká k procházkám. Do Lhotky vede z Mělníka trasa po žluté turistické značce a na procházce okolo skalního obydlí upoutá nový dřevěný plot, který vybudovalo muzeum.

Skalní obydlí vznikala převážně v druhé polovině osmnáctého století a ve století devatenáctém. Žili v nich nejchudší lidé z obce a někdy obydlí sloužila k dočasnému bydlení při požáru či jako úkryty ve válečných dobách.


Další tip regionálního muzea na procházku je po červené turistické značce Máchovou cestou Kokořínským údolím na Harasov a k Ladčině studánce či z Konrádova po zelené značce na tajemný Zkamenělý zámek či z Vojtěchova na Jestřebické pokličky.

10 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page