top of page
  • Marta Dušková

Muzeum už dýchá vánoční atmosférou

V Regionálním muzeu Mělník je právě vánoční výstava Historické betlémy, ozdoby a dárky. Velký sál muzea je plný betlémů, vánočních ozdob a historických hraček, které děti dostávaly pod vánoční stromeček.

Výstava představuje vyřezávané a ručně malované betlémy z let 1840–1940, nechybí ani papírové betlémy, z nichž nejstarší je ručně malovaný a pochází z 19. století.

Vánoční dekorace jsou zastoupeny na výstavě velkou sbírkou krásných skleněných ozdob na stromeček.


Vystavené exponáty pocházejí ze sbírek autora výstavy Miroslava Smahy, historika umění, sběratele a zakladatele Muzea technických hraček Velvary. Dozvědět se o vzniku betlemářské tradice a vánočních zvyků bude možné při komentovaných prohlídkách výstavy právě v podání historika umění a sběratele Miroslava Smahy v neděli 4. prosince a v úterý 27. prosince od 14 do 15 hodin. Připravena je i komentovaná prohlídka s tvořivou dílničkou pro rodiny s dětmi ve středu 21. prosince v 16 hodin.

českým vánočním tradicím patří mimo jiné i stavění betlémů a betlemářství se stalo v Čechách a na Moravě součástí lidového umění. Některé betlémy se o každých Vánocích stavěly vždy znovu, některé zůstávaly sestavené po celý rok. Tradice betlémů, které byly snahou o zlidovění vyobrazení Kristova narození, sahá v Čechách až do pozdního středověku. A samozřejmě patří k tradicím vánočních svátků dodnes.


Výstavu je možné navštívit do 30. prosince a podrobné informace k výstavě jsou k dispozici na webových stránkách muzea Historické betlémy, ozdoby a dárky - Oficiální stránky Regionálního muzea Mělník (muzeum-melnik.cz).


Výstava za návštěvu bezesporu stojí. Jen se tak zastavit ve spěchu a shonu všedních dní a nasát už vánoční atmosféru. Nahlédnout na výstavu je možné prostřednictvím fotek z výstavy.


60 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page