top of page
  • Marta Dušková

Muzeum zve do dávné minulosti ke kořenům

Další výstavou vedle nové expozice hraček ZDE, kterou připravilo po otevření Regionální muzeum Mělník, je putovní výstava k výročí 1100 let od mučednické smrti kněžny sv. Ludmily.


Výstava Kněžna sv. Ludmila - Střední Čechy, kolébka národních patronů je instalována v malém sále a zve do dávné minulosti ke kořenům našeho národa. Seznamuje nejen s životem svaté Ludmily, ale i dalších prvních českých světců Václava, Vojtěcha a Prokopa, kteří pocházejí ze středočeského regionu.



V mělnickém muzeu výstavu doplňují trojrozměrné artefakty a poznatky vztahující se přímo k Mělnicku. Výstava vzbuzuje naději v budoucnost vědomím, že základy České země jsou dobré a pevné.


Výstavu je možné shlédnout do neděle 23. května.


Ve vstupních prostorách muzea přivítají návštěvníky historické fotografie památných stromů Mělnicka z let 1958 a 1959 na výstavě Významné stromy Mělnicka, které patří do muzejního depozitáře a v tomto složení je možné je vidět poprvé. Autorem fotografií je Otakar John. Velká část těchto stromů již z krajiny zmizela. U většiny zaniklých stromů byli pracovníci muzea schopni dohledat původní polohu, u některých je to obtížné.

A pomoci mohou i vzpomínky návštěvníků. U výstavy je mapa s polohou stromů, kde je možné umístit špendlík s popiskem na posledním panelu výstavy a pomoci zmapovat polohu stromů.


Výstava potrvá do neděle 30. května.




10 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page