top of page
  • Marta Dušková

Máte rádi Valentýna? Slavíte jej?

Připomínat Svátek svatého Valentýna určitě není nutné. Obchody svátek připomínají na každém kroku již od začátku ledna a těžko si jej nevšimne i člověk, kterého vůbec svátek nezajímá či jej naopak bojkotuje.


Den svatého Valentýna se slaví v anglosaských a dalších zemích každý rok 14. února jako svátek lásky a zamilovaných a v posledních letech se rozšířil do celé Evropy.

Foto: Tereza Veselá

Oslovila jsem pět lidí a ptala se, jak to mají se svátkem oni.


Milli Janatková, zpěvačka a výtvarnice:

Přiznám se, že s mužem svátek sv. Valentýna neslavíme, ani jeden necítíme tu tradici, ačkoli má svátek údajně i evropské kořeny. Převážně se slaví v anglosaských zemích. Snažíme se na poselství sv. Valentýna a slavení myslet průběžně, a muž mi občas rád přinese krásnou kytici jen tak pro radost. Malé dárky si nosíme často a užíváme si po večerech malé "oslavy" toho, že se po celém pracovně nabitém dni vidíme, a pokud nedochází k občasnému obrušování názorů (což je ve vztazích běžná a důležitá věc), tak vnímáme společný čas v lásce jako krásnou událost. Zaujaly mě ale léčitelské schopnosti sv. Valentýna a Váš dotaz, tak si určitě o něm a o svátku ráda přečtu další informace. Přeju lásku všem a co nejčastěji, nejen na sv. Valentýna.


Barbora Walterová Benešová, tisková mluvčí Městského úřadu Mělník:

Pro mě je to americký svátek, který nedržíme a nemám ho ráda. Když chci dětem, mamince nebo manželovi koupit nějakou drobnost jen pro to, že chci, a ne že musím, tak na to nepotřebuji stanovené datum 14. února.


Adéla Dutková, studentka:

Svatého Valentýna neslavím, ale ten svátek se mi líbí. Podle mě je to v dnešní době čistě marketingový záměr firem, které potřebují po Vánocích v lednu nastartovat, tak Valentýn je pro ně dobrá příležitost, jak mít zase zisk.

Petr Limprecht, zástupce ředitele Městské policie Mělník:

Valentýna slavíme spolu s mou milovanou ženou. Jelikož jsme se v blízkosti tohoto data blíže seznámili, tak má pro nás své kouzlo. Nevnímám ho jako nějaký zprofanovaný svátek, ale i jako příležitost dát své drahé polovičce najevo, že ji moc miluji a chci, aby byla stále šťastná tak jako před dvanácti roky.


Tereza Veselá, umělecká fotografka:

Obzvlášť v téhle době je důležité hledat malé radosti a žít v přítomnosti, zpříjemňovat si každý den. A právě Valentýn může být jedna z těch drobností. Udělat si radost, vyrobit s dětmi srdíčkové girlandy, dát si slavnostní snídani... Je jedno, jestli Valentýn není český, jestli je původně komerční... Jak ho pojmeme je jen na nás a každá příležitost k oslavě je vždycky dobrá.

Foto: Tereza Veselá

Svátek svatého Valentýna je pravděpodobně odvozen od svátku Lupercalia, který se slavil ve starověkém Římě. V předvečer svátku byly do uren lásky vloženy lístečky se jmény dívek a mladí muži tahali lístečky a dívka, jejíž jméno bylo na lístku, se pak měla stát miláčkem v následujícím roce.


Podle legendy byl naopak tento svátek známý až díky knězi Valentýnovi, který přes zákaz Claudia II., vládce Říma tajně oddával mladé páry a vzdoroval vládci zakazujícímu vojákům svatby i zásnuby z důvodu, že by potom chtěli zůstat doma a nešli do boje. Kněz byl zatčen a později popraven 14. února. Zřejmě tedy splynul římský svátek Lupercalia s oslavami mučednictví svatého Valentýna a vznikl romantický svátek, který se právě 14. února slaví. Mylně je považován za import z Ameriky.

Foto: Tereza Veselá

Názor redaktorky

A jak je to u nás? Možná kdyby se slavil Valentýn v mém studentském věku či když byly doma ještě děti, je velmi pravděpodobné, že bych asi svátek slavila, přinejmenším kvůli dětem, jako jsem si kvůli nim připomínala i Velikonoce, které nemám ráda. Ale neměla jsem nikdy ráda vůbec hromadné slavení, akce všeho druhu a tohle je tady hromadná akce, takže ji neslavíme. Dárky, kytky, večery s láhví vína máme v průběhu roku mnohokrát bez ohledu na datum v kalendáři.

63 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page