top of page
  • Obrázek autorakanalemmelnik

Mělník, jak jste ho ještě neviděli. Podívejte se na mapy Adaptační strategie na změnu klimatu

Která místa ve městě jsou nejvíce zranitelná vůči suchu? Kde žije nejvíce ohrožené populace? Kde hrozí záplavy? Kde je naopak díky vegetaci i v létě příjemný chládek?

Na tyto otázky odpovídá nová série analytických map města Mělníka, které vznikly v rámci vznikající adaptační strategie na změnu klimatu pro město Mělník. Mapy kombinují data z družic a vyhodnocují zelené povrchy, sucho, propustnost, průměrné teploty a městské tepelné ostrovy.



V kombinaci s demografickými údaji a klimatickými modely předpovídajícími změny teplot a srážek pak určují místa nejvíce zranitelná na dopady klimatické změny. Tedy místa, kde je třeba začít co nejdříve provádět potřebná opatření tak, aby se ve městě bezpečně a příjemně žilo. Na mapách se tak každý občan města může podívat, jak je na tom z různých pohledů jeho ulice, okolí kanceláře nebo oblíbené náměstí.


„Už teď díky analýze dat víme že na Mělníku stejně jako ve většině měst je třeba se primárně zaměřit na území zranitelná vůči vlnám horka a vůči suchu, zato ohrožení přívalovými povodněmi je zde v porovnání s jinými městy nízké,“ říká Bc. et Bc. Agnieszka Buchtová z firmy ASITIS, která adaptační strategii zpracovává.


Mapy vytvořili experti z firmy ASITIS s. r. o. v Brně, kteří v současnosti pro město Mělník vypracovávají adaptační strategii na změnu klimatu. Odborníci na životní prostředí, adaptaci na klimatickou změnu, úsporná energetická řešení či mitigaci (snížení příspěvku města ke klimatické změně) definují hlavní hrozby, kterým Mělník kvůli klimatické změně bude v následujících letech čelit, a hlavně navrhnou i praktická řešení.


Adaptační strategie bude obsahovat návrh projektů, které budou podle odborníků pro město prioritní, a poradí i to, jak je co nejlépe implementovat a odkud na ně získat peníze. S dokumentem bude Mělník moci pracovat při plánování investičních projektů města, úprav územního plánu a samosprávě území.


Projekt byl podpořen grantem z Norských fondů.



65 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page