top of page
  • Obrázek autorakanalemmelnik

Město Štětí má další zajímavost

Na zdejším Novém náměstí se nachází od počátku března nová dřevěná socha „Štír“. Jedná se o další dílo řezbáře Davida Fialy, který tvoří dřevěné sochy z kmenů vánočních stromů, které zdobily města během adventního času. Socha „Štír“ je tak i pokračováním sousoší „Znamení zvěrokruhu“, jenž se rozrůstá v prostranství věžových domů.

„Všechno co dělám je cestou k sobě“. Tak charakterizuje svojí tvorbu David Fiala, řezbář z Krabčic pod Řípem. Jeho specialitou je určitým způsobem navracet život padlým stromům i krajině. S vyřezáváním začal před dvaceti lety, a to ze dne na den, je absolutní samouk, a jak sám říká, stále se učí. Tvorba je však rozmanitá. Sochy, betlémy, reliéfy, loutky, totemy, vše vzniká jako otisk místa i člověka, který projeví zájem o to, co vychází z jeho. Sochy vytváří často na místě, kde byly pokáceny stromy. Tak je možné, aby kmeny zůstaly tam, kde se nacházely celou řadu let. Jeho práce možno v regionu spatřit například v Radouni kde vytvořil zajímavé sousoší či minout jeho dřevěný kříž na Brocenské cestě.


Plastiku „Štíra“ bude možno obdivovat na Novém náměstí zhruba do poloviny prosince letošního roku, pak jí vystřídá nový Vánoční strom z něhož opět pravděpodobně vznikne posléze další sochařské dílo.


Bedřich Marjanko



23 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page