top of page
  • Marta Dušková

Náměstí Karla IV. rozsvítila žlutá barva malé oázy relaxace

Na náměstí Karla IV. v Mělníku vznikla malá žlutá oáza zastavení se či relaxace. Ostrůvek kvetoucí zeleně se žlutými lavičkami, židlemi a malou knihovnou dostal název Žlutý ostrov. Toto překvapení pro mělnické obyvatele připravila Městská knihovna Mělník.


Žlutý ostrov není jen místem posezení s knihou a dobrou kávou v blízkosti květin, ale otevření Žlutého ostrova ve středu 28. dubna zahájilo nový projekt knihovny Čteme uchem. Jedná se o festival poslechu audioknih všech žánrů pro děti a dospělé a při otevření si návštěvníci mohli poslechnout čtení z knihy Julese Verna Patnáctiletý kapitán či Zdeňka Jirotky Saturnin.


"První myšlenka na tento nový projekt vznikla v nouzovém stavu a v době uzavření knihovny, kdy jsme neměli vlastně kontakt se čtenáři vůbec, tak jsme si říkali, že když jsme ještě vloni sídlili ve vile Karole nad soutokem Labe a Vltavy, měli jsme akci Rychlé šípy na raftu. V letošním roce se knihovna přestěhovala a jakoby doplula do nového přístavu a to nás právě inspirovalo, to nové místo je takový náš ostrov. A Tajuplný ostrov a Ostrov pokladů to už nám zabrali pánové Verne a Stevenson, a když je barva knihovny je žlutá, řekli jsme si, že to bude Žlutý ostrov", odpovídá na otázku vzniku projektu ředitelka Městské knihovny Mělník Hana Lumpeová.

Od nápadu k realizaci už byla potom jenom krátká cesta. Příprava trvala asi měsíc a půl.

"Pořád nás zatím limituje počet lidí, kteří se mohou akcí zúčastnit, ale počítáme do budoucna s menšími akce na ostrově. Zatím poběží projekt volných poslechů do konce června, a až se bude moci shromáždit více lidí na akci, tak určitě něco naplánujeme", doplňuje Hana Lumpeová.


Program v rámci projektu Čteme uchem je připraven již do konce června. Pravidelný poslech audioknih bude na Žlutém ostrově každou středu vždy od 11 hodin a od 15 hodin. Nejbližší čtení je ve středu 5. května a na programu je Loď v Bretani od Marty Davouze a odpoledne Malý princ Antoina de Saint-Exupéryho.


64 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page