top of page
  • Marta Dušková

Národní pouť ve Francii připomněla pietní místa bojů první a druhé světové války

Počátkem května se ve Francii uskutečnila národní pouť, která měla připomenout navštívením pietních míst boje první a druhé světové války, kde bojovali i českoslovenští vojáci.

Poutě ve Francii se zúčastnili vybraní zástupci Československé obce legionářské a za Jednotu Mělník byli pozváni Bohuslav Bubník a Michaela Slánská. Součástí vzpomínkové poutě bylo odhalení pamětní desky padlým československým legionářům z roty Nazdar v obci Belloy-en-Santerre za účasti českého a slovenského velvyslance.


Michaela Slánská se podělila o zážitky ze své francouzské cesty a přibližuje důstojnou prezentaci České republiky ve Francii.

Proč Francie? Jezdí se i do jiných zemí?

Jezdí se i do jiných zemí a letos to byla Francie z toho důvodu, že bylo výročí bitvy u Arrasu 1915. Další důvod byl, že se slavnostně odhaloval pomník v Belloy-en-Santerre kousek od Arrasu, kde se naši legionáři také pohybovali a bojovali. Dělají se ale i výpravy do jiných zemí podle toho, kde je nějaké výročí. Teď zrovna se pořádala výprava do Zborova k uctění památky legionářů, kde od bitvy uplynulo 105 let.


Jste jako obec legionářů v kontaktu s jinými zeměmi?

Československá obec legionářské je v kontaktu s obcemi jiných zemí prostřednictvím velvyslanectví a Ministerstva obrany. Také letošní výprava do Francie se uskutečnila ve spolupráci s Ministerstvem obrany a s velvyslanectvím České a Slovenské republiky ve Francii. A vzpomínkové poutě se zúčastnili právě i velvyslanci těchto zemí, takže akce byla na vyšší úrovni.


A jak se k tomu dostal Mělník? Přepokládám, že ve Francii byli zástupci obcí z celé republiky.

Přesně tak. Československá obec legionářská poslala na jednotlivé jednoty měst nabídku nebo pozvánku s možností přihlásit se v případě zájmu. A z každé jednoty se mohl přihlásit kdokoliv. Potom teprve probíhal výběr u ČsOL, nevím úplně podle jakých kritérií a já jsem si moc velké naděje nedělala. Byla jsem příjemně překvapená, když to vyšlo a za naši jednotu jsme byli vybráni s Bohuslavem Bubníkem.


Jak to ve Francii probíhalo?

Vzpomínková pouť začínala v přístavním městě Dunkerque, kde se připomněla operace Dynamo a působení Čechů a Slováků v letech 1944-45. Potom jsme se přesunuli do Arrasu, který byl hlavním cílem této akce, kde se uskutečnilo odhalení pomníků.


Byl i čas na nějaké osobní zážitky?

Ano, například v Dunkerque byla možnost navštívit muzeum právě v souvislosti s operací Dynamo. Byl čas se i podívat na tamní nádhernou pláž a pro učitele dějepisu a milovníka historie, což já jsem obojí, to bylo krásné podívat se na to místo. Další dva dny byly už hodně nabité a dodržoval se hlavně harmonogram. Tam už se akce zúčastnili velvyslanci, takže se vše dodržovalo v podstatě na minuty. Ty další dva dny už byly volnější.


Co bylo pro Vás ve Francii největším zážitkem?

Určitě Dunkerque. Ta pláž a mola mě fascinovaly. Být na tom místě, které člověk zná jen z filmů a knih, vidět osobně, kde se všechno odehrálo, byl pro mě opravdu velký zážitek. Druhý velký zážitek byla zkušenost zúčastnit se takové velké oficiální akce a být přítomna odhalení pomníku československým vojákům za přítomnosti velvyslanců, francouzské ambasadorky a zástupců Armády ČR. Bylo tam velké množství lidí s prapory, byla to opravdu velká akce, která důstojně reprezentovala Českou republiku ve Francii. A byla to pro mě velká zkušenost a doufám, že si to zase někdy zopakuju.


Míšo, děkuji za zajímavé povídání.


Další informace a fotografie z poutě do Francie je možné shlédnout na facebooku Československá obec legionářská Jednota Mělník | Facebook.


Fotografie u článku jsou z archivu Michaely Slánské.



38 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page