top of page
  • Marta Dušková

Návod k zajištění léčivých přípravků během karantény

Česká lékárnická komora (ČLnK) radí pacientům v karanténě, jak si mohou obstarat svoje léky. Již na jaře tohoto roku navrhli lékárníci tzv. zavedení návštěvní služby pro pacienty, kteří si je nemohou sami a ani za pomoci blízkým vyzvednout v lékárně, a přitom zůstalo zachováno, že pro bezpečné užívání léků je vždy nutná dispenzace lékárníkem.

Pozn. redakce: dispenzace léků – výdej léků v lékárnách spojený s předáním potřebných informací o správném užívání, dávkování a uchovávání léků, popř. o jejich vedlejších účincích.

„Za této výjimečné a mimořádné situace musíme reagovat na množící se žádosti pacientů v karanténě a zároveň respektovat to, že v žádném případě nesmí dojít k ohrožení zdraví pacientů vlivem nesprávného užívání léků. Tato situace platí, jak pro pacienty s akutním onemocněním, tak pro ty, kteří mají opakovanou preskripci. I u těchto zdánlivě jednoduchých opakujících se případů je naprosto nezbytné, aby lékárník zkontroloval, zda pacient užívá léky správně, rozumí dávkování apod.,“ vysvětluje Mgr. Aleš Krebs, Ph.D., prezident ČLnK a dodává: „Pokud je pacient v karanténě a zjistí, že mu dochází dlouhodobě užívané léky nebo má předepsány léky zcela nové (například antibiotika), měl by požádat zdravého rodinného příslušníka, aby mu je vyzvedl ve své lékárně, kterou obvykle navštěvuje, nebo nejbližší lékárně v okolí. Vyloučena není ani pomoc dobrovolníků, kteří v této době pacientům pomáhají při obstarávání jejich základních potřeb. Lékárník samozřejmě i v tomto případě provede dispenzaci a požádá daného člověka, aby kompletní informace pacientovi předal spolu s léčivy. Pokud pacient nemá ve svém okolí nikoho, pak je výjimečně osobně doručí lékárník, neboť osobní kontakt je nezbytný. Tato možnost je ale skutečně pouze krajním řešením v nynější krizové situaci, které jinak nelze využít“.

Z tiskové zprávy ČLnK

Podrobné instrukce jsou názorně uvedeny v tomto manuálu:



6 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page