top of page
  • Marta Dušková

Na co si dávat v přírodě pozor?

V Regionálním muzeu Mělník je instalována výstava s názvem Jedu v jedu, která přiblíží živočišné i rostlinné jedy, na které je zapotřebí si dát v přírodě pozor. Může se s nimi setkat každý.


Výstava Jedu v jedu seznámí návštěvníky s rostlinnými a živočišnými jedy, se kterými se každý může setkat ve svém okolí v přírodě nebo ve městech či přímo doma. Zaměřuje se i na méně známé jedovaté rostliny a živočichy a někteří jedovatí zástupci jsou představeni v expozici dokonce naživo.

V akváriu se prohání jedovaté ryby a instalovány jsou i vypěstované jedovaté rostliny jako durman, rulík nebo blín. Pod mikroskopem je možné si prohlédnout zblízka nejen list rostliny, ale i včelí žihadlo s jedovým váčkem, které zůstane v kůži člověka po bodnutí včelou.


V rámci výstavy jsou poprvé představeny ukázky ze vzácného herbáře Jaroslava Mikuláše, ředitele zemské finanční pokladny, který působil na Mělníku na počátku 20. století. Nejstarší herbáře pochází z roku 1882.


Nechybí ani interaktivní koutek pro děti.


Výstavu je možné shlédnout do neděle 31. října.


Hned ve vstupních prostorách přivítá každého návštěvníka výstava prací žáků Základní umělecké školy v Mělníku. Výstava s názvem Ecce Ludmila pro secundo je věnována výročí 1100 let od úmrtí kněžny sv. Ludmily, jejíž jméno je spjato s Mělníkem. Výstava potrvá do neděle 3. října.


32 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page