top of page
  • Obrázek autorakanalemmelnik

Na kus řeči tentokrát s … Lindou Rybovou

S obnovením kulturního a společenského života se opět rozjíždí již i tento tradiční pořad v Divadelním sále zámku v Brandýse nad Labem. Hostem Jiřího Vaníčka na přeloženém večeru, který se měl původně konat 9. prosince loňského roku, bude všestranná herečka Linda Rybová, jenž se zde představí v pondělí 21. června od 19 hodin.


Na pražské konzervatoři vystudovala vedle baletu také obor herectví a po krátkém angažmá v pražském divadle Komedie přešla k souboru divadla Pod Palmovkou, odkud se po několika letech vrátila zpět do Divadla Komedie. Na divadelních prknech jsme jí měli možnost spatřit jak v rolích klasického činoherního repertoáru jako například Eurydiku ze stejnojmenného Anouilhova dramatu; dále Adélu z Lorcova „Domu Doni Bernardy“ či Angeliku z Molierovy komedie „Zdravý nemocný“, tak o v hrách současných, ke kterým lze zařadit například postavu Mirandy z Fowlesova dramatu „Sběratel“ nastudovanou pro Divadlo v Řeznické.


Na jevišti objevila i v rolích her W. Shakespeara jako Kordelie v „Králi Learovi“ či třeba Olivie ve „Večeru tříkrálovém“. V posledních letech hostuje v celé řadě dalších divadelních scén. Pro divadlo Ta Fantastika nastudovala roli Katky z Thomasových „8 žen“ pro Dejvické divadlo roli Alice v Zelenkově „Příbězích obyčejného šílenství“ a pro činohru Národního divadla stala titulní Vančurovou „Markétou Lazarovou“. Všestrannost Lindy Rybové využívají i muzikáloví tvůrci a proto jsme ji mohli vidět i coby Winnifred v legendárním „Limonádovém Joeovi“.


Na filmovém plátně debutovala ještě jako mladičká dívka rolí Veruny v Urbanově dětském snímku „Můj přítel d'Artagnan“, dále jako princezna objevila v pohádce J. Herze „Žabí princ“; a coby princezna se objevila v celé řadě další pohádek. Posléze se představila i v dalších zajímavých filmových rolích jako například matky malé Gábinky v rodinném filmu M. Procházkové „Kdopak by se vlka bál?“. Avšak ve výčtu významných rolí je třeba se zastavit její postavy dcery z povídky „Vodník“ v Brabcově kultovním a mnoha cenami ověnčeném nastudování legendární „Kytice“ nebo u Haničky Pecharové z válečného velkofilmu „Tmavomodrý svět“, za kterou se dostala do nominace na prestižní cenu Český lev v kategorii ženský herecký výkon ve vedlejší roli.


Známá je i z televizní obrazovky. Největší popularitu jí přinesla role zdravotní sestry Kamily Váchové v nekonečném televizním seriálu „Ordinace v růžové zahradě“, kde vydržela necelé dva roky. Angažuje se i v oblasti charitativní činnosti, neboť je patronkou nadace „Kolečko“ pomáhající dětem překonat následky dopravních nehod.


Avšak to zdaleka nebude pro návštěvníky tohoto jistě zajímavého setkání vše. Během pořadu proběhne i křest knihy „Na kus řeči s...“ s 25 rozhovory s hosty, kteří se v tomto pořadu doposud vystřídali se stovkou fotografií, na kterých se určitě najdou i mnozí pravidelní účastníci těchto setkávání. A jako vzácné hosty na křtu uvítáme i legendární postavičky Spejbla a Hurvínka!

Bedřich Marjanko


10 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page