top of page
  • Obrázek autorakanalemmelnik

Na kus řeči tentokrát s … Nelou Boudovou

Další podzimní setkání tohoto cyklu kdy se posluchači scházejí s významným osobnostmi našeho kulturního a společenského života bude patřit po Aleši Hámovi další známé tváři z televizních obrazovek. A tou je skvělá herečka Nela Boudová…

Mnohé jistě zaujme její poněkud „exotické“ jméno. Avšak ono je to tak skutečně. Její původní jméno je Neila Najat, protože její biologický otec pocházel z Tunisu. Od šesté třídy žila v NDR a když se maminka po druhé provdala, tak ji dala jméno Nela Boudová. Po absolvování hudebně-dramatického oddělení Státní konzervatoře v Praze hostovala v oblastních divadlech v Karlových Varech a Českých Budějovicích a po ročním angažmá v Divadle J.Průchy v Kladně-Mladé Boleslavi působila dvě sezony v obnoveném Krejčově Divadle za branou II. V letech 1994–2009 byla členkou souboru pražského Činoherního klubu. Jako herečka ve svobodném povolání i nadále spolupracuje s Činoherním klubem a hostuje na pražských divadelních scénách (Divadlo Palace, Hudební divadlo Karlín).

Je však známa z filmového plátna i televizních obrazovek.


Ještě jako studentka debutovala v kriminálním filmu „Mravenci nesou smrt“ kde hrála jednu z narkomanek. Následovaly filmy „Dotyky“, „Muka obraznosti“, „Jestřábí moudrost“, „Začátek světa“. Jan Svěrák ji obsadil do filmů „Kolja“ či „Vratné lahve“ a Marie Poledňáková ji dala roli Kristýny, sestry hlavní hrdinky Heleny, v jejích filmech „Líbáš jako Bůh“ a „Líbáš jako ďábel“. Několikrát byla obsazena do role učitelky jako například ve filmu „Jak básníci čekají na zázrak“ nebo učitelku ruštiny hrála i v komedii „Probudím se včera“.

Více než film ji využívá televize. Zahrála si Wandu v „Doktorech z Počátků“, dále Soňu v seriálu „Horákovi“, Zuzanu Trojanovou ve „Velmi křehkých vztazích“ nebo exmanželku Martina Trnavského v seriálu „Obchoďák“. Diváci jí znají coby Jaroslavu Plachou z již legendárního seriálu „Vyprávěj“.


Nela Boudová je i výborná dabérka. Jejím hlasem promlouvá Julia Roberts ve slavném filmu „Pretty Woman“, policistka Joyce v „Policajtovi ze školky“nebo Jenny ve „Forrest Gumpovi“.


Kromě umělecké práce píše pohádky pro děti a pomáhá Dětskému domovu Domino…

Takže, kdo zavítá v úterý 23. listopadu v 19 hodin do Divadelního sálu brandýského zámku jistě stráví příjemný večer plný pohody


Bedřich Marjanko

7 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page