top of page
  • Marta Dušková

Nahlédnutí za zavřené zámecké dveře podruhé

Zámek Mělník pravidelně zveřejňuje nahlédnutí prostřednictvím fotografií do expozic zámku v době, kdy prohlídky nejsou možné. První nahlédnutí je možné shlédnout ZDE.

Dnes mohou návštěvníci nahlédnout do velkého sálu s mapami a vedutami, které jsou převážně ze 17. století. Sál doplňuje krásný rokokový nábytek a barokní truhly z okolí Mělnicka.

Krásná je pracovna Augusta Longina Lobkowicze, který žil v letech 1797 až 1848 a byl jedním z nejvyšších úředníků habsburské monarchie a guvernérem Lombardie. Byl to velmi kulturní muž, který se například přátelil s Johannem Wolfgangem von Goethe. Dokonce se spolu setkali na Mělníku a Goethe se ve své tvorbě zmínil i o mělnickém víně.

Další fotografie nabízí pohled na velkou ložnici Jiřího Kristiána Lobkowicze, který žil v letech 1907 až 1932. Byl známý a úspěšný sportovec a automobilový závodník.

Brýle na další fotografii nosil Jiří Kristián Lobkowicz při automobilových závodech. Právě tento koníček se mu stal v roce 1932 osudným a zemřel ve svém autě Bugatti ještě velmi mladý ve věku 25 let na závodním okruhu AVUS v Berlíně. Jeho portrét je umístěn na stojanu v čele jeho bývalé ložnice a autorem portrétu je Karel Svoboda (1860–1940). Ve vitríně jsou vystaveny trofeje a upomínky na veslařské a automobilové závody Jiřího Kristiána Lobkowicze.

Dnes posledním nahlédnutím do zámku jsou lovecké trofeje, které jsou umístěny na schodišti mezi patry zámku Mělník.


A tady druhá online zámecká prohlídka končí. Fotografie použité v článku jsou z archivu zámku Mělník.

255 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page