top of page
  • Obrázek autorakanalemmelnik

Navštivte pražské výstavy o sv. Ludmile

Loňské výročí mučednictví svaté kněžny Ludmily, spoluzakladatelky našeho státu, pramáti našich králů i královen a podle starodávné tradice mělnické rodačky, stalo se podnětem pro velké množství kulturních akcí. „Světice ze Pšova“ je spolu se svým vnukem Václavem ikonickou postavou šíření křesťanství u nás a je proto právem spojována s výchovou, školstvím, vzdělaností a s počátky domácí knižní kultury. Národní knihovna ČR proto svatoludmilskou výstavu s názvem „Kniha a závoj“ pojala jako zrcadlení kněžnina kultu ve středověkých rukopisech, v inkunábulích a starých tiscích.



Výstava je v Galerii Klementinum k vidění do 30. 1. 2022 a vstup na ni je zdarma; ve dnech 14.–16. 1. bude přechodně rozšířena o prezentaci nejvzácnějších knižních památek v Zrcadlové kapli Klementina. Další, spíše uměleckohistorickou výstavu pojmenovanou „Svatá Ludmila, kněžna lidu milá“ připravilo na podzim Arcibiskupství pražské a do 28. 2. 2022 ji můžete vidět v Pállfyovském paláci na Malé Straně.


K významným exponátům této přehlídky historických a uměleckých artefaktů patří archeologické nálezy pocházející z výzkumu hrobu světice v bazilice sv. Jiří na Pražském hradě, umělecká díla z majetku Národní galerie, unikátní relikviářová busta ze Svatovítského pokladu z 1. čtvrtiny 14. století, ale i mělnický obraz barokního malíře Filipa Mazance zapůjčený na výstavu z našeho proboštského chrámu. Výstava je přístupná zdarma; výtěžek z dobrovolných darů jejích návštěvníků poplyne Nadaci sv. Ludmily a bude použit na podporu církevního školství.


Lukáš Snopek, Regionální muzeum Mělník

8 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page