top of page
  • Marta Dušková

Nenechme se překvapit aneb legislativní změny v novém roce

Rok 2023 přináší podnikatelům řadu legislativních změn. Nejedná se jen o povinné datové schránky pro OSVČ, podrobnější informace v článku Kdo bude mít od ledna 2023 automaticky datovou schránku? (kanalem.com), ale například o zvýšení limitu u DPH a další.



Datové schránky

Ještě doplnění, datové schránky budou povinně zřízeny i OSVČ, které jsou živnost pozastavily či přerušily.


Podání daňového přiznání elektronicky

Tato povinnost souvisí právě s povinným zřízením datových schránek. Od roku 2023 budou muset OSVČ daňová přiznání, a i jiná podání učinit pouze elektronicky.


Zrušení EET

Elektronická evidence tržeb byla zastavena do konce roku 2022 a z největší pravděpodobností již spuštěna nebude. Návrh na zrušení od 1. ledna 2023 jde právě do Sněmovny na druhé čtení.


Zvýšení limitu pro registraci k DPH na 2 miliony Kč


Zvýšení limitu u paušální daně na 2 miliony Kč

Na 2 miliony korun se zvýší i hranice příjmů ze samostatné činnosti pro vstup do paušálního režimu daně. Kvůli širokému rozpětí příjmů paušalistů nebude měsíční paušální záloha pro všechny OSVČ ve stejné výši, jako je nyní, ale zavedou se 3 pásma odvozená od výše a charakteru příjmů poplatníka. V první pásmu se bude platit paušální daň jako doposud, tedy jako součet minimálního sociálního pojištění zvýšeného o 15 %, minimálního zdravotního pojištění a 100 Kč daně z příjmů (v roce 2023 půjde o 6208 Kč). V druhém pásmu budou OSVČ platit 16 000 Kč a v třetím 26 000 Kč.


Zdravotní pojištění – zvýšení minimálních záloh

Minimální záloha na zdravotní pojištění OSVČ se od 1. ledna zvyšuje z dosavadních 2627 korun na 2722 Kč. Tuto novou zálohu je třeba odvést již v lednu s tím, že splatnost končí 8. února.


Sociální pojištění – zvýšení minimálních záloh

Zvyšuje se rovněž záloha na pojistné na sociální zabezpečení pro OSVČ z dosavadních 2841 na 2944 Kč v souvislosti se zvýšením minimální mzdy o 1100 korun.


Změny v Zákoníku práce

Novela zákoníku práce by měla platit od 1. ledna 2023 a změny nastanou především v oblasti dohod mimo pracovní poměr a nově také regulaci práce z domova.


Dohodáři si polepší

Zaměstnanci, kteří pracují na Dohodu o provedení práce nebo Dohodu o pracovní činnosti budou mít nově nárok na dovolenou nebo na ošetřovné neboli pečovatelskou dovolenou v délce pěti pracovních dní za rok. Zaměstnavatel jim také bude muset garantovat poskytnutí odpočinku, příplatku nebo náhradního volna, případně také náhradu odměny za práci v noci, během víkendu, státního svátku nebo ve ztíženém pracovním prostředí.


Home office bude mít jasná pravidla

Žhavou novinkou je regulace práce z domova, tzv. home office, na který by mohli mít právo zejména zaměstnanci pečující o dítě do 15 let nebo těhotné ženy, které zaměstnavatele požádají o umožnění výkonu práce na dálku. Ve smlouvě pak musí být uvedeno místo výkonu práce, pracovní doba nebo např. způsoby komunikace a zaměstnavatel bude povinen platit zaměstnanci náklady ve výši 2,80 Kč za každou hodinu práce z domova. Půjde o hodinový paušál na plyn, elektřinu, vodu a odpad. Nevyhoví-li zaměstnavatel žádosti zaměstnance o práci na home office, bude povinen písemně odůvodnit její zamítnutí.


Další změny v legislativě se promítnou v novele zákona o ochraně spotřebitele. Podrobné informace již byly zveřejněny v článku Připadají vám některé recenze na zboží falešné a neověřené? S novelou zákona už to nebude možné (kanalem.com).


Zdroje informací

92 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page