top of page
  • Marta Dušková

Neznalost zákona neomlouvá!

Pokud zákon nezná člověk, jehož znalost má v popisu práce, je to tristní. Vlastní zkušenost z tohoto týdne. Může se to stát i vám.


Můj muž měl velké problémy s krční páteří, bylo to z prochladnutí, což je mnohem bolestivější než skřípnutý nerv. Paralyzuje vás to natolik, že nemůžete chodit, sedět ani ležet.

Nebudu popisovat ranní anabázi, kdy jsem strávila hodinu času s hledáním ambulance, která ošetří mého muže. Nepovedlo se mi zajistit odvoz, neuměla jsem si představit, jak to můj muž odřídí a já nemám řidičák. Nakonec to se sebezapřením odřídil a mlžil v odpovědi na otázku lékařky: doufám, že tu nejste autem. Řídit nemůžete.


Nejdříve jsem volala záchrannou službu, byli ochotni mého muže odvést nikoliv ošetřit na místě, jak jsem se naivně domnívala, ale až do Prahy či Mladé Boleslavi, Mělník nepřijímá, lůžka jsou obsazena lidmi s covidem. Na hospitalizaci to nebylo, tak jsem se jala obtelefonovávat neurologické ordinace.


Dovolala jsem po delší době, ale zdravotnické zařízení nebudu jmenovat, bylo by to tvrzení proti tvrzení. Neochotná sestra neví, že jsem se ve zdravotnictví pohybovala víc než 12 let, znalost zákonů patřila k mé práci, jinak by takový blábol z pusy nevypustila. Ptám se, zda mají otevřeno a odpověď je: je nutné doporučení praktického lékaře. Neměla jsem čas vysvětlit, co říká zákon.


V případě velké bolestí a nemožností pohybu se podle zákona jedná o nutnou a neodkladnou péči. Každý lékař je povinen vás ošetřit ihned. Navíc dnes většina praktiků pracuje on-line a na posouzení stavu ani nemá kvalifikaci. Sestra bez empatie potřebuje školení.

Evropský průkaz zdravotního pojištění zajišťuje pojištěnci nutnou a neodkladnou péči i v rámci Evropské unie. Pravděpodobně péči bude nutné někde hradit, ale zdravotní pojišťovna náklady na nutnou a neodkladnou péči posléze refunduje.


Nutná a neodkladná péče je definována v zákonu o zdravotních službách v paragrafu 5. „Neodkladná péče musí být poskytnuta při úrazu, při vzniku akutního onemocnění, při akutním zhoršení zdravotního stavu, při neodkladném porodu, kde by odklad zdravotní péče mohl vést k ohrožení života nebo k závažnému zhoršení zdravotního stavu“.


Ze zákona můžete jít k lékaři i na konzultaci léčebného postupu. Doporučení potřebujete k vyšetření na sonu, rentgenu či podobným úkonům. Lékaře můžete navštívit jakéhokoliv bez doporučení a je na něm, zda vás přijme. Je zapotřebí si vybírat smluvní zdravotnická zařízení své pojišťovny, u nesmluvního budete vyšetření hradit.


P.S. Při vycestování za hranice je nutné mít cestovní pojištění, jen mezinárodní průkaz nestačí. Pokud bude muset do nedostupných míst pro vás přijet vrtulník, nedoplatíte se bez cestovního připojištění, ale to už je na další článek.

591 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page