top of page
  • Marta Dušková

Noc literatury: Propojení neobvyklého místa, osobité interpretace a literárního textu

Mělnické kulturní centrum se letos poprvé zapojí do celorepublikového projektu Noc literatury, který nabízí sérii veřejných čtení současných autorů na netradičních místech se známými osobnostmi. Letos odstartuje již 16 ročník.

V Mělníku se odehraje čtení současné evropské beletrie v podání výjimečných umělců na výjimečných místech. Noc literatury se uskuteční ve středu 21. září v galerii Ve Věži, v Majáku před knihovnou a kulisárně Masarykova kulturního domu.


Projekt Noc literatury pořádají Česká centra od roku 2006 a před sedmi lety se k němu připojil také Svaz knihovníků a informačních pracovníků. Počet měst zapojených do projektu každý rok stoupá. Cílem projektu je zvýšit zájem veřejnosti o současnou evropskou literaturu a poukazuje na význam překladů z velkých i malých jazyků.


Projektu Noc literatury se účastní mnoho evropských i mimoevropských měst a letos se bude konat ve více než 12 zemích. V roce 2022 se do projektu přihlásilo více než 80 českých měst.


Další informace o projektu, seznam zapojených měst a seznam autorů, knih a překladatelů jsou zveřejněny na webových stránkách Noc literatury 2022 – Literární projekt Noc literatury.


Unikátní propojení neobvyklého místa, osobité interpretace a literárního textu nabízí nevšední kulturní zážitek a příležitost seznámit se s myšlením současných evropských autorů. Noc literatury si vydobyla pevné místo v českém kulturním kalendáři a stala se jeho neodmyslitelnou součástí.

6 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page