top of page
  • Obrázek autorakanalemmelnik

Nosit roušku je „oprus“! Co člověk to jiný pohled na věc

MĚLNICKO – Od dnešního dne jsou opět ve všech vnitřních prostorách po celém Česku povinné roušky. Otázkou je jak dlouho takové nařízení vydrží. Taky máte s kamarády nebo s kolegy rozdílné názory na předepsaná hygienická opatření a na nošení roušek? I v naší redakci Kanálu eM se kvůli tomu strhla debata. Nejsme za jedno, přesto spolu dokážeme pracovat a dokonce jsme stále přátelé. Takže „Nosit či nenosit? To je oč tu běží!“

Názor redaktorky Marty

Můj názor na hygienická opatření, do něhož spadá i nošení roušek, se od března moc nezměnil. Je pravda, že už nejsem tak pečlivá jako na začátku, protože člověk si nakonec zvykne na vše, ale zase se budu snažit. Četla jsem nedávno moc zajímavý rozhovor s předním českým imunologem Václavem Hořejším (rozhovor si můžete přečíst zde), ze kterého si dovolím citovat jeden odstavec: „Lidé nadávají, že opatření byla příliš nákladná nebo omezující. Mně to připadá stejné, jako by mi manželka nadávala, že platím pojištění auta, když stejně nebouráme,“ brání profesor Hořejší přísnější protiepidemická opatření.


Z toho tedy vyplývá, že si myslím, že nošení roušek je důležité. Často slýchám v okolí, ale že lékaři mají různé názory. Pohybovala jsem se spoustu let ve zdravotnictví, takže můžu říct ze zkušenosti, že lékaři se neshodnou ve spoustě dalších věcech. Lékaři mají běžně jiné názory třeba i na očkování proti chřipce či banálnější záležitosti, které jsou známé už spoustu let, a dalo by se říct, že už o nich něco víme, což o viru zatím ne. Myslím, že jiné názory lékařů jsou tady neustále a měli bychom být na to už zvyklí. Mluvím ze zkušenosti. Dotýkala jsem se tématu zdravotnictví více než deset let a mám za sebou bezpočtu přednášek, tak vím, že jsou to lidé jako my a tím pádem mají a budou mít odlišné názory pořád.


A dnes se ke každé nastalé situaci vyjadřuje každý bez zkušeností či znalosti problematiky.

Jistě vážím si renomovaných lékařů, ale co se týká problematiky koronaviru, beru v potaz názory odborníků epidemiologů, imunologů apod., kteří, mám pocit, že se v pohledu na význam nošení roušek shodují. Možná až bude víc zkušeností s touto naprosto novou situací, se kterou se pere celý svět, se dozvíme, že je něco jinak. Ale obávám se, že než bude možné provádět analýzy, ještě mnoho lidí na světě se nakazí či nedej bože umře. Ráda bych se mýlila. Ano, nosit roušku je „oprus“, špatně se mi dýchá, špatně se mi fotí, špatně se mi mluví, z diktafonu je špatně rozumět, ale i tak si ji dnes opět nasadím.

Názor redaktorky Míny

Já jsem doslova odpůrcem roušek. Když vidím, jak je moje děti nosí po kapsách, nosí hozené v aktovce, někdy dokonce přijdou domů s cizí rouškou a pak si ten ušmudlaný hadr, který je už v tu chvíli biologickou zbraní, plácnou na tlamičku, jsem zděšená. Nerozumím tomu, proč musí mít žáci a studenti roušky ve společných prostorách školy a ve třídě ne, když se jim tam stejně každou hodinu střídají učitelé, kteří předtím proběhnou celou školu.


Nejvíc mě pak fascinují lidé, kteří nosili roušky v obchodech, kde to doposud nebylo povinné a měli ji strčenou pod nosem. Vždyť to je jako kdybyste měli tanga navléknutá jen do poloviny stehen.

Byla bych ochotná ještě přijmout nošení roušek pouze ve zdravotnických zařízeních a lékárnách, tam to možná nějaké opodstatnění má. Ale ruku na srdce. Kdo z vás mění roušku podle pravidel tak často, jak je to nutné? Kdo z vás látkové roušky denně vyváří a používá jich za den více?


Podle toho, co slyším ze všech stran, co vidím v televizi a jak se sama na situaci dívám, já vlastně ani nevím, zda mohu věřit těm děsivým zprávám, které přicházely nejdříve z Itálie a potom ze Španělska.


Možná mě za to odsoudíte, ale přiznám se bez mučení, ani tu smradlavou dezinfekci na ruce nepoužívám. Odmalička své děti očkuji přirozeným prostředím, a když jako miminka na pískovišti cucaly bábovičky, občas jsem je i nechala. Neholduji přehnanému mytí rukou a můj názor se od března také nezměnil. Potvrzuje mi to i fakt, že posledních několik let, navštěvujeme pediatra pouze na povinné očkování a preventivní prohlídky.

Proto já spíše hovím názoru doktora Jana Pirka: „Když budeme preventivě nosit na podzim roušky, tak bych navrhoval všem seniorům dát nohy do sádry, protože bude náledí.“


Marta Dušková a Mína Hartmanová

96 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page