top of page
  • Marta Dušková

Nová galerie Za Rohem se slavnostně otevřela první výstavou

Slavnostní otevření galerie Za Rohem zahájila ve středu 10. listopadu vernisáž výstavy s názvem Měli jsme underground a máme prd, která připomíná deset let od úmrtí dvou osobností Ivana Martina Jirouse a Václava Havla.


Vernisáž výstavy, která je součástí společného projektu Gymnázia Jana Palacha Mělník a Městské knihovny Mělník, zahájili právě studenti GJP pásmem textů Ivana Martina Jirouse přednesem na Žlutém ostrově na náměstí Karla IV.

Výstavu, kde jsou prezentovány texty podzemních básníků věnované Václavu Havlovi, je možné shlédnout do 31. ledna 2022. Součástí výstavy je i doprovodný program, který se uskuteční ve středu 15. prosince v 17. 30 hodin v galerii Naproti. Akce s názvem Happening undergroundu nabídne literární pásmo v podání studentů GJP Havel svými slovy a návštěvníci se mohou těšit i na scénické čtení v podání Nového divadla Mělník ze hry Vernisáž od Václava Havla. V 19 hodin bude následovat Festival druhé kultury a k poslechu a tanci zahraje DJ Nekuda.


Galerie Za Rohem se nově otvírá na náměstí Karla IV. v patře u městské knihovny, kde byla nedávno otevřena nová galerie Naproti výstavou Česká cena za architekturu.

Původní obchodní centrum na náměstí Karla IV. se částečně začíná měnit na centrum umělecké a vzdělávací a na jednom patře je umístěna Městská knihovna Mělník, galerie Naproti a galerie Za Rohem. Milovníci kulturních událostí, výstav apod. si přijdou jistě na své a budou moci navštívit na jednom podlaží vícero kulturních zařízení najednou.


Galerie vznikla se záměrem pořádat v nevyužitém prostoru obsahové výstavy, více spolupracovat s místními školami a dát prostor k vystavování děl studentů. Nejedná se o galerii v pravém slova smyslu, podobně jako je to u galerie Naproti, využilo se průchozího prostoru, nicméně svému záměru dobře poslouží.

258 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page