top of page
  • Obrázek autorakanalemmelnik

Nová hala pro mělnické jezdce na koních

MĚLNÍK - Jezdecký klub Mělník oslavil v loňském roce 70 let své existence. Jedním z jeho zakladatelů byla později slavná Eva Palyzová. V historii klubu je mnoho výrazných pozitivních i záporných milníků. Od roku 1972 klub sídlí v areále „Na podkově“. Požár v červenci roku 1995 a „zmizení“ hliníkového pláště skladu sena či vybavení sedlovny byly největší zatěžkávací zkoušky.

Postavení kryté jízdárny v roce 1999, vybavení stroji na sklizeň sena a dopravními prostředky na přepravu koní naopak byly milníky, které pro stabilizaci existence klubu byly těmi nejkladnějšími. Byly díky nim vytvořeny podmínky pro „vylíhnutí“ desítek mladých talentů, sbírajících medaile z národních šampionátů a účastnících se evropských šampionátů. Jednou z prvních byla Zuzana Zelinková, trojnásobná mistryně republiky juniorů, která se zde „líhla“ od svých deseti až do devatenácti let a díky zde získaným základům je až dosud oporou státní reprezentace a má splněnou kvalifikaci na účast na OH Tokio. Svou olympijskou sezonu zahájí s koňmi, kteří jsou v majetku prezidentky ČJF Olgy Plaché, 7. ledna na dvouměsíčním turné po závodištích Portugalska a Španělska.


A bude to právě Mělník, kde bude před odjezdem na turné ladit formu koní. Důvodem, proč si pro to vybrala právě své rodiště je, že zde v letošním roce došlo k dokončení stavby kryté haly, jejíž parametry jsou vysoce nad rámec všech hal v naší oblasti. Tréninková plocha je zde dlouhá 65 metrů, široká 25 metrů. Je tedy o hodně větší než plocha hal, ve kterých pořádají halové závody ty nejlepší areály ve středočeské oblasti.

Povrch splňuje ty nejpřísnější požadavky. Podloží je z hutněného kameniva, na kterém jsou do pískového lože usazeny speciální pružné rohože s kalíšky pro zadržení vody, která z nich následně vzlíná do finální vrstvy. Ta je tvořena směsí speciálního písku, ústřižků textilie a „ochlupených“ vláken, která speciálně pro tento účel vyrábí textilka v německém Bobingenu. Bezpečná je i konstrukce „lambríny“ umístěné nad základem z betonu a obrubníků do výšky 135 cm.


Boční stěny haly jsou z prodyšného materiálu „scrimlenu“, který umožňuje prostup světla a proudění vzduchu, „rozbíjí“ ale vítr a zadržuje kapky vody a sněhu.


V hale je tedy neustále ideální klima, stěny se nepotí a dýchání koní i jezdců je zdravé a pocení je minimální.

I tyto stěny lze ale pro letní vedra „vyrolovat“ tak, že se proudění vzduchu ještě zvýší a hala je tedy použitelná celoročně. Teplota je tu o 10 – 12 stupňů nižší než venku. Udržování kvality povrchu v hale je oproti venkovním prostorám neporovnatelně snazší a v budoucnu bude díky instalaci vnitřního zavlažovacího systému rozprašovačů ještě daleko jednodušší než nyní, kdy probíhá kropením cisternou.


Neposledním faktorem, který se v mělnické hale povedl, je kvalita osvětlení. Použití speciálních LED svítidel v režimu devíti okruhů dle toho, co se v hale děje, umožňuje maximální energetickou úsporu. Při plném nasvícení je vše vidět jako by svítilo slunce, trenér necítí únavu očí ani při mnoha hodinách strávených tréninkem uvnitř haly.

Ve výčtu mimořádností právě dokončené haly nesmíme zapomenout na to, že veškerá srážková voda je z ní svedena do rezervoáru a bude používána pro celý areál, čímž odpadnou dlouhé cesty pro vodu s cisternou.


Zuzana Zelinková mezi vánočními svátky a Silvestrem však nepřijede jen trénovat své koně, ale bude zde i trénovat každý den ve čtyřech „lotech“ své nástupce, děti a juniory, kteří zcela jistě v budoucnu půjdou v jejich šlépějích. Nová hala jim přípravu pro tuto cestu velmi usnadní.


Závěr roku 2020 byl tedy pro Jezdecký klub Mělník obrovským happy – endem po čtrnáctiletém úsilí.

Tolik dlouhých let totiž uplynulo od chvíle, kdy se plocha bývalé jízdárny začala na mnoha místech propadat a vedení klubu horečně řešilo co dál. „Vytěžování“ zkušeností jiných provozovatelů areálů jak s povrchy venkovními, tak s halami, podávání desítek žádostí o dotace a granty, projektová příprava, stavební řízení, prodlužování stavebního povolení. Vše se již zdálo marné a beznadějné a sen o nějakém vyřešení se pomalu rozplýval.


Souběh stavby obchvatu města, který klubu odebere plochu opracoviště a úspěchu při podávání žádosti o investiční dotaci MŠMT, následná podpora zastupitelů města a podnikatelů však přece jen skončila splněním snu. Všichni současní mělničtí jezdci by rádi touto cestou poděkovali všem, kteří se jakýmkoli způsobem o realizaci stavby zasloužili. Děkovat ale zcela jistě budou ještě mnoho a mnoho let všechny generace jezdců, kteří přijdou po nich.


S ohledem na současnou situaci nelze plánovat nějaké slavnostní otevření haly pro širokou veřejnost, nicméně každý, kdo by se chtěl přijít podívat, je srdečně zván.


Vladimír Mestenhauser, JK Mělník

18 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page