top of page
  • Marta Dušková

Nové verze vakcín nejsou vhodné pro všechny

Nové vakcíny, které už dorazily do České republiky, nejsou doporučeny pro neočkované. Lze je podat pouze jako posilující dávku osobám od 12 let po třech měsících od poslední dávky.

Registrace na očkování posilujícími dávkami už byla spuštěna od pondělí 12. září, některá očkovací místa již novými vakcínami očkují. Dostupnost vakcín je doporučeno Ministerstvem zdravotnictví zkontrolovat u konkrétního očkovacího místa na Rozcestník - Centrální rezervační systém (uzis.cz).


Vakcína Comirnaty Original/Omicron BA již je dostupná na očkovacích místech, v nejbližších dnech bude dostupná i adaptovaná vakcína Spikevax bivalent Original/Omicron BA.1, pro kterou platí stejná pravidla. Lze ji opět podávat pouze jako posilující dávku od 12 let s odstupem tří měsíců od poslední dávky.



„Posilovací dávka ZVYŠUJE OCHRANU před vážným průběhem onemocnění COVID-19 a úmrtím, a to zejména STARŠÍCH A CHRONICKY NEMOCNÝCH OSOB.

Vakcíny NEOBSAHUJÍ ŽIVOTASCHOPNÝ VIRUS SARS-CoV-2, NEMĚNÍ GENETICKOU INFORMACI a jsou vyvíjeny, testovány a schvalovány obdobně jako jiné léčivé přípravky.

Prodělání onemocnění COVID-19 ani očkování NECHRÁNÍ NAVŽDY, proto je důležité očkování posilovací dávkou. U některých osob se mohou objevit i opakované infekce“.

28 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page