top of page
  • Marta Dušková

Náměstí Karla IV. ovládl komiks plný černého humoru

Na náměstí Karla IV. v Mělníku je instalována na velkých panelech výstava obrazů, která představuje černobílý komiks s názvem Lymfom City. Autorka Lucie Trávníčková ve své komiksové knize pomocí černobílých kreseb zaznamenala autobiografii své onkologické léčby. Osobní výtvarnou zpověď o prožívání léčby a nemoci je možné vidět do 5. ledna.

Syrová výpověď Lucie Trávníčkové se liší svojí podstatou od komiksů s fantazijními příběhy, toto je sdělení o realitě a osobním prožitku. Každý se s nemocí vyrovnává po svém a autorka Lymfom City nakreslila komiks.


Kreslením si krátila dlouhé chvíle v čekárnách a ambulancích nemocnic, kam si začala nosit skicáky a pera. Kolik úzkosti musí zažít pacient během léčby. Kniha Lymfom City zaznamenává dobu od hledání diagnózy až po poslední lékařskou zprávu o úspěchu léčby rakoviny lymfomu.


„Mé nejlepší rozhodnutí bylo zajít za psycholožkou. A ten vztek vrazit do komiksu“, prozrazuje výtvarnice.

V knize jsou ponechány i kresby, které podle autorky nejsou perfektní. Kreslila, i když jí bylo zle po chemoterapii a prsty nefungovaly. Lymfom City je sice komiks o onkologické léčbě, nicméně je plný černého humoru a nejedná se o thriller a existenciální hrůzu autorka odbourává právě humorem. Komiks byl pro ni určitou terapií a jak sama říká, komiks byl jediným pozitivním vedlejším efektem chemoterapie.

Výstava na náměstí Karla IV. je instalována v souvislosti s programem Mělnického KOMIKSFESTU, který bude zahájen ve čtvrtek 15. prosince a potrvá tři dny.


42 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page