top of page
  • Marta Dušková

O pomoc si lze říct gestem, kterého si agresor nevšimne. Gesto je tichým výkřikem

Během pandemie se stupňuje i domácí násilí, před kterým se nedaří obětem chránit. Napříč kontinenty se začalo šířit mezinárodní gesto Signalforhelp - Signál pomoci. Mezinárodní symbol je kódované gesto pro upozornění na domácí násilí, které může zachránit život.


Většina obětí si ve většině případů nemůže říct o pomoc slovně, verbálně požádat o pomoc, ale tohle gesto je vlastně tichým výkřikem a měli by si jej zapamatovat všichni, aby porozuměli a mohli pomoci.


„Mezinárodní znamení, kterým můžete naznačit, že zažíváte domácí násilí, aniž byste zanechali důkazy, které by proti vám mohl použít násilný člověk:

Ukažte otevřenou dlaň proti kameře, posuňte palec v dlani ruky a zakryjte ji v pěsti jinými prsty.

Pokud vám někdo ukáže toto znamení, reagujte akutně. Buďte v klidu; nepište osobě, která vám ukázala znamení, nemluvte nahlas o tom, co vám ukázala, stačí zavolat policii 158


V době, kdy se stále více a více ocitáme za čtyřmi zdmi, kdy jsou děti neviditelné, kdy je oběť násilníka skoro celý den zavřená, musíme být tak opatrní, aby změny rychle přehlížely nebo se schovaly.


Zveme všechny pedagogické pracovníky, aby učili své studenty, studenty a studenty o výskytu a formách násilí a informovali je o této příležitosti zavolat pomoc. Určitě je důležité zdůraznit vážnost znamení, které nelze v žádném případě zneužít, protože nechceme, aby ztratilo smysl a hodnotu.


I v těchto časech můžeme udělat změny a možná můžete zachránit život.

A nezapomeň, nejsi sama, nejste sami. #SignalForHelp #signálypomoci


Názor redaktorky

Přiznávám, že tenhle symbol znám teprve několik dní, ale je dobře, že se začíná šířit i u nás a šíříme jej dál i my v našem magazínu. Jen těžko se lze vžít do týraných obětí a do toho, co prožívají, když to člověk sám nezažil. Ale jen litovat nestačí. Od teď se budu hodně dívat na ruce. A prosím, šiřme povědomí o signálu pomoci dál.

Pokud tenhle článek čte někdo, kdo pomoc zrovna potřebuje, je tady přehled organizací, které mohou pomoci.


Kde hledat pomoc?

Bílý kruh bezpečí pomáhá obětem a svědkům trestných činů Telefon: 116 006, 257 317 110


ROSA specializuje se na pomoc ženám, obětem domácího násilí, a jejich dětem Telefon: 602 246 102


proFem centrum pro oběti domácího a sexuálního násilí Telefon: 608 222 277


Acorus pomoc osobám ohroženým domácím násilím Telefon: 283 892 772

261 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page