top of page
  • Marta Dušková

O sýkorce Barborce a jabloňovém sadu

Město Neratovice vyhlásilo zajímavou venkovní hru s názvem Putování za sýkorkou Barborkou, která je o hledání krmítek pro ptáky umístěných v Neratovicích a v okolí. Nápad vytvořit síť krmítek vznikl na Odboru životního prostředí Městského úřadu Neratovice a souvisí s ochranou přírody.

O podrobnostech projektu povídá Hana Jelínková, správce zeleně z odboru životního prostředí: „Chtěli jsme zpestřit trochu život v Neratovicích a s paní vedoucí jsme vymysleli krmítka pro ptáky, aby odbor životního prostředí nevyřizoval jen samé žádosti a povolení, ale abychom aktivně něco udělali pro životní prostředí prostřednictvím realizace rozmístění krmítek. Krmítka jsme sami vyrobili, zaměstnanci nejen odboru životního prostředí se do tvorby krmítek zapojili, před Vánoci jsme měli malé sezení a vyrobili jsme krmítka. Keramických krmítek je vyrobeno 23 a rozmístěna jsou nejen v Neratovicích, ale i v okolních vesnicích. Poté následoval nápad na venkovní hru, která seznámí s umístěním krmítek občany Neratovic“.


Není to soutěž, ale hra, takže každý vítězí a každý dostane odměnu v podobě krásné keramické sýkorky. Ze spodu krmítka je číslo a někdy i symbol jako bota, domeček či něco podobného, aby se mohly aktivně zapojit i děti, které ještě neumí psát čísla. Krmítka jsou rozmístěna v Neratovicích, Korycanech, Lobkovicích a Mlékojedech.


Hana Jelínková k projektu dodává: „Občanské sdružení ornitologické společnosti, které v Neratovicích vzniklo v letošním roce, se o krmítka stará, doplňuje krmivo a jednou za deset dní se krmítka desinfikují. Jsme v kontaktu s pražskou zoologickou zahradou, která nám doporučila, jak se o krmítka starat z důvodu výskytu krmítkové nemoci. Záměr projektu krmítek byl nejen postarat se o ptáky v zimě, ale formou hry upozornit na krmítka občany. Moc mě těší, že je o hru zájem a lidé si při vyzvedávání sýkorky Barborky nápad velmi chválí. Dokonce tady byl pán, který se vsadil s kamarády v restauraci, že Barborku získá“.


Cílem hry je najít minimálně 10 krmítek a čísla zapsat na papír spolu se znakem a adresou umístěného krmítka. Další vize, která je teprve ve stádiu nápadu, je nahradit po sezóně krmítka pítky pro ptáky.


V loňském roce byl v Neratovicích realizován krásný projekt a byl založen ovocný sad v části Korycany.


Na podzim 28. října 2021 se podařilo v Korycanech vysázet komunitní ovocný sad, kde je asi 53 ovocných stromů, staré české odrůdy jabloní.


Hana Jelínková upřesňuje: „Sad jsme vysázeli za pomoci místního spolku V polích v Korycanech. Na vysazování se podílel starosta i místostarosta a zaměstnanci z odboru životního prostředí i z jiných odborů. Sad je spojnicí mezi obcí Korycany a firmou Happy End. Nápad na tento projekt vznikl na popud spolku V polích, kteří přišli před dvěma lety se žádostí o vytvoření nějaké oblasti, kde by byl sad, komunitní místo vhodné k setkávání. Korycany jsou malá vesnička jen v polích. Na procházku se jde opět mezi poli a chybí cíl. Chyběl tam nějaký krajinný prvek. A aby to nebyl jen nějaký sad uprostřed polí, ještě jsme dva body mezi výrobním závodem a vesnicí propojili lipovou alejí, která je osázena 68 kusy lip. Alej vrcholí na nejvyšším bodě, kde je zasazený dub, u kterého bude velká přírodní akátová lavička. Na tomto místě je krásný výhled na Říp a krajinu okolo“.


Pravděpodobně v budoucnosti získá toto místo i další rozměr pro setkávání. Komunitní sad bude využíván i k jiným účelům, možná i jako ekologické centrum. Ekocentrum výchovné. Na projektu, který opět vznikal a byl realizován odborem životního prostředí, se podílel nejen spolek V polích, ale byl představen před vysazením sadu i občanům Neratovic, kteří se mohli k projektu vyjádřit.


V závislosti na ročním finančním rozpočtu se začal projekt připravovat až v roce 2021 a po uvolnění městského pozemku, který spravovali do té doby zemědělci jako ornou půdu, došlo k realizaci tohoto krásného a smysluplného projektu během pár měsíců.


A co říct na závěr? Jen popřát dalších plno nápadů na takové krásné a smysluplné projekty, které prospívají životnímu prostředí a lidem zpestří život.


Fotografie jsou z archivu Odboru

životního prostředí Městského úřadu Neratovice




99 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page