top of page
  • Marta Dušková

Obchodníci vydávají často neoprávněně zboží za ekologické

Někteří obchodníci vydávají „zelená tvrzení“ a prezentují své zboží jako ekologické různými výroky jako například triko vyrobené z recyklovaných plastových lahví, zásilka s kompenzovanou uhlíkovou stopou, obal vyrobený z 30 % recyklovaného plastu či opalovací krém šetrný k oceánům.

Většinou se jedná o marketingový tah, prázdná reklamní hesla a zákazník se ztrácí v záplavě zelených tvrzení, která nejsou ověřena a ani podložena vědeckými důkazy. Této praxi se říká greenwashing, anglický termín, který je složen z termínů green, přeneseně ekologický a whitewashing, což je zastírání či ospravedlňování nepříznivých faktů za účelem zlepšení veřejného mínění.


Zákazník nemá žádnou možnost si tato tvrzení obchodníků ověřit a měla by být založena na prokazatelných informacích a datech.


To by se mělo změnit s novou směrnicí o environmentálních tvrzeních, která stanoví jasná pravidla pro jejich používání. Zelená tvrzení obchodníků budou muset být nezávisle ověřena a prokázána vědeckými důkazy.


V Česku jsou spolehlivým průvodcem po skutečně ekologických výrobcích a službách ekoznačky EU Ecolabel a Ekologicky šetrný výrobek, které jsou garantovány Ministerstvem životního prostředí. Ty splňují i podmínky nového návrhu Evropské komise.


12 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page