top of page
  • Obrázek autorakanalemmelnik

Obec Nelahozeves nabízí pomoc v souvislosti úpadku Bohemia Energy

Vážení spoluobčané, v průběhu druhé poloviny měsíce října došlo k nemilé události, která zasáhla některé z Vás. Došlo k „úpadku“ společnosti Bohemia Energy, která byla poskytovatelem energií – elektřina a plyn.

Ti z Vás, které tato nepříjemná událost postihla, mají 6 měsíců na vyhledání nového dodavatele a uzavření smlouvy. Do té doby ovšem Vaše domácnosti nezůstanou bez dodávek energií, jelikož tuto jim budou dodávat tzv. Dodavatelé poslední instance (DPI). Je velmi pravděpodobné, že bude docházet k drobným zpožděním, než dodavatelé poslední instance stihnou informovat všechny zákazníky Bohemia Energy.


Cena, za kterou budou dodavatelé poslední instance energie dodávat, není přímo regulovaná, řídí se však pevnými pravidly. Mohou se do ní promítnout například vyšší administrativní náklady spojené s přebíráním zákazníků na krátkou dobu. Tlak na ceny elektřiny a plynu teď však vyvíjejí především vysoké ceny na burze, kde dodavatelé energie nakupují, DPI nevyjímaje. „Většího zdražení se tak v rámci DPI mohou dočkat zejména lidé, kteří u původního dodavatele měli starší smlouvy s (z dnešního pohledu) výhodnou cenou. Energetický regulační úřad bude jejich výpočet pečlivě kontrolovat, zda odpovídá zákonu a zahrnuje pouze oprávněné náklady,“ uvádí Stanislav Trávníček, předseda Rady ERÚ (Energetický regulační úřad).


Dle slov odborníků je potřeba nejlepší nabídku v současné době vyhledat a nečekat, že Vám ji někdo nabídne. Čekání na ni se nemusí vyplatit. Jak potvrdila mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Štěpánka Filipiová, lidé už nemají těmto firmám nic platit. Důležité je také nezapomenout zrušit trvalé platební příkazy.


Přikládám odkaz s nejčastějšími dotazy: Novinky.cz.

V případě jakýchkoliv dotazů se na mě nebo na pana Bc. Josefa Kazíka (občanská poradna obce Nelahozeves) neváhejte obrátit.

Váš starosta Jakub Brynda


zveřejněno 29. října

6 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page