top of page
  • Marta Dušková

Od 1. srpna je možné žádat o rodičovský příspěvek i měnit výši jeho čerpání online

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravilo od 1. srpna na svých webových stránkách online formulář, kde je možné žádat o rodičovský příspěvek bez osobní návštěvy úřadu. A bez návštěvy je možné také měnit každé tři měsíce výši jeho čerpání podle svých potřeb.

Měsíční výši příspěvku si rodiče mohou zvolit sami, maximálně se však jedná o 70 % z třicetinásobku denního vyměřovacího základu při narození dítěte. Rodičovský příspěvek se tak stává nepružnější dávkou pro rodiny s malými dětmi.


Rodičovský příspěvek je určen všem rodičům dětí do 4 let. Nezáleží na příjmu domácnosti ani na tom, jestli čerpá matka nebo otec dítěte. Měsíční výši si volíte sami a její maximum závisí na vašich předchozích příjmech. Je pouze na vás, jak si celkovou částku ve výši 300 tisíc korun rozvrhnete. Dá se totiž rozložit třeba jen na rok. Výši příspěvku můžete libovolně měnit každé tři měsíce tak, aby to vyhovovalo vašim potřebám. Pokud se například rozhodnete nastoupit do práce, můžete si částku upravit.


Nová online žádost je jednoduchá a zvládnete ji vyplnit a odeslat z pohodlí domova. Provést můžete na této stránce také úpravu výše měsíčního čerpání. I když už rodičovský příspěvek dostáváte, můžete jeho výši změnit jednoduše online.


Podrobné informace k příspěvku a žádost o příspěvek jsou zveřejněny na webových stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí Rodičovský příspěvek (mpsv.cz).

I nadále je samozřejmě možné podat žádost osobně na Úřadu práce.


34 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page